Hlavní obsah

Porošenko mluvil s Trumpem, zdůraznil význam podpory z USA

Ukrajinský prezident Petro Porošenko si telefonoval s nově zvoleným prezidentem USA Donaldem Trumpem, oznámil to Porošenko v oficiálním prohlášení. Stalo se tak nedlouho poté, co si Trump volal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Porošenko v rozhovoru s příštím prezidentem USA zdůraznil význam podpory Washingtonu při odporu Ukrajiny proti ruské agresi.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Porošenko na fóru YES

Článek

V prohlášení vydaném v úterý večer Porošenko uvedl, že poblahopřál Trumpovi ke zvolení, a vyjádřil připravenost spolupracovat s příští administrativou USA na posilování ukrajinsko-amerického partnerství.

„Zdůraznil také potřebu rozhodné podpory Washingtonu Ukrajině při jejím odporu proti ruské agresi a při zavádění klíčových reforem,“ stojí v prohlášení.

Rusko anektovalo ukrajinský Krym a také poskytuje podporu separatistům na východní Ukrajině.

Oba státníci se dohodli, že budou v kontaktech pokračovat, a Porošenko také pozval Trumpa k návštěvě Ukrajiny.

Putin chce partnerský dialog

Už předtím mluvil Trump také s Putinem, jak v pondělí informoval Kreml. Řeč byla o potřebě spojit síly v boji s extremismem a mezinárodním terorismem a i v tomto případě si oba slíbili, že budou v kontaktech pokračovat. Putin prý řekl, že chce s novou americkou vládou vést „partnerský dialog“. [celá zpráva]

Trump vzbudil v kampani před prezidentskými volbami pozornost postojem, že by USA měly uznat ruskou anexi Krymu, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z Islámského státu.

„Lidé na Krymu, podle toho, co jsem slyšel, by raději byli v Rusku než tam, kde byli dříve. A k tomu také musíme přihlížet,” uvedl Trump v tehdejším rozhovoru pro televizi ABC. [celá zpráva]

O Krymu řeč nebyla

Moskva anektovala Krymský poloostrov v únoru 2014. V březnu téhož roku se obyvatelé této části Ukrajiny v poněkud nestandardním referendu o připojení Krymu k Ruské federaci vyslovili pro spojení s Ruskem (téměř 97 procent hlasujících bylo pro).

USA, EU a některé další země uvalily kvůli anexi Krymu na Rusko sankce.

Podle ruských zdrojů Putin s Trumpem o Ukrajině a o anexi Krymu během svého pondělního prvního přímého kontaktu nemluvili.

Trump, který by se měl funkce amerického prezidenta ujmout v lednu, si po svém zvolení telefonoval už třeba také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem nebo s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Reklama

Výběr článků

Načítám