Hlavní obsah

Trump je pro uznání ruské anexe Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Podle republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa by USA měly uznat ruskou anexi Krymu, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z Islámského státu. Trump to podle agentury AP řekl v rozhovoru, který v neděli vysílala stanice ABC.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Donald Trump

Článek

Islámský stát je společným nepřítelem Ruska i USA. Obě země proti němu bojují v Sýrii. V neděli vyhlásil Islámský stát svatou válku proti Ruské federaci.

„Lidé na Krymu, podle toho, co jsem slyšel, by raději byli v Rusku, než tam, kde byli dříve. A k tomu také musíme přihlížet,” uvedl Trump v rozhovoru pro televizi ABC.

Moskva anektovala Krymský poloostrov v únoru 2014. V březnu téhož roku se obyvatelé této části Ukrajiny v referendu o připojení Krymu k Ruské federaci vyslovili pro spojení s Ruskem (téměř 97 procent hlasujících bylo pro). USA, EU a některé další země ale uvalily kvůli anexi Krymu na Rusko sankce.

Trump také uvedl, že co se týká Ukrajiny, je to velký „nepořádek”, který vznikl za Obamovy administrativy „s jejími silnými vazbami na NATO”. Trump je zastánce izolacionistické politiky a menšího zapojení USA do NATO, kde nechce tolik podporovat spojence.

Pobouřená Ukrajina

Trumpovo prohlášení odsoudil v pondělí na své facebookové stránce ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov: „Nestydaté prohlášení prezidentského kandidáta Trumpa jen potvrzuje diagnózu nebezpečného exota. Extremista, který přitakává Putinově diktatuře, nemůže být zárukou demokratických svobod v USA a ve světě."

Americký miliardář se v rozhovoru s ABC snažil vyvracet tvrzení, že má dobrý vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem: „Řekl o mě velmi hezké věci. Ale já s ním nemám žádný vztah. Nikdy jsem se s ním nesetkal.“

Trumpovi vadí termíny debat

Trump se v neděli ohradil vůči plánovaným termínům předvolebních debat, v nichž se na podzim střetne se svou demokratickou sokyní Hillary Clintonovou. Vadí mu, že dva ze tří televizních duelů kolidují se zápasy ligy amerického fotbalu. Clintonová vzápětí vzkázala, že proti termínům nic nenamítá.

„Dvě ze tří (debat) jdou podle mě proti (lize) NFL, takže z toho nemám velkou radost,” řekl newyorský magnát.

Nezávislá komise, která o termínech prezidentských duelů rozhoduje již od roku 1987, vybrala letošní tři televizní večery téměř před rokem. Debaty se uskuteční 26. září a 9. a 19. října, samotné volby jsou na programu 8. listopadu.

Podle nynějšího vyjádření komise není možné najít tři večery, v nichž nebudou debaty kolidovat s žádnými sportovními přenosy.

Anketa

Měly by USA uznat ruskou anexi Krymu?
Ano
63,7 %
Ne
36,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7216 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám