Hlavní obsah

Polsko se připravuje na nápor uprchlíků z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Uprchlické tábory, přístup ke zdravotní péči, vzdělání. To vše bude mít na starosti speciální tým, který připraví Polsko na případnou uprchlickou vlnu z Ukrajiny. Ve středu to oznámil tamní premiér Mateusz Morawiecki krátce poté, co NATO uvedlo, že Ruská federace navzdory svým proklamacím navyšuje počet vojáků na hranicích s Ukrajinou.

Foto: Daniel Leal, ČTK/AP

Polský premiér Mateusz Morawiecki.

Článek

„V následujících dnech svolám tým, který se bude zabývat otázkami logistiky, zázemí, dopravy a infrastruktury,“ řekl Morawiecki novinářům.

„Musíme být připraveni na nejhorší,“ dodal s tím, že tento tým bude mít za úkol zajistit případným uprchlíkům přístup ke zdravotní péči a vzdělání. „Pomáháme Ukrajincům zmírnit následky ruského útoku,“ vysvětlil polský premiér.

Biden: Ruský útok je stále velmi reálný

Amerika

Rusko v úterý oznámilo částečné stažení vojáků a ve středu potvrdilo, že v něm pokračuje a že jeho ozbrojené síly se vrátí na své obvyklé pozice během tří až čtyř týdnů.

Severoatlantická aliance (NATO) v reakci uvedla, že by stažení ruských sil uvítala, ale žádné známky nějakých výraznějších přesunů nezaznamenala.

Pohledem Thomase Kulidakise: Německo, Rusko a Evropa si přejí mír. A kdo ne?

Komentáře

„Zatím jsme na místě nespatřili žádnou deeskalaci. Naopak se zdá, že Rusko pokračuje ve vojenském posilování,“ řekl generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg v Bruselu při příchodu na klíčové jednání s ministry obrany NATO. Českou republiku na akci zastupuje ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám