Hlavní obsah

Biden: Ruský útok je stále velmi reálný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy zatím neměly možnost ověřit, že se ruská vojska stahují od ukrajinských hranic, jak oznámila Moskva. V úterý večer středoevropského času to řekl americký prezident Joe Biden.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Jsme připraveni k rozhodné reakci na ruský útok na Ukrajinu, který je stále ještě velmi reálnou možností,” prohlásil Biden.

Spojené státy a jejich spojenci mají podle něj připraveny sankce, které by na Rusko tvrdě dopadly. Z Bidenových vyjádření vyplynulo, že také zahrnují ukončení projektu plynovodu Nord Stream 2 v případě invaze.

Šéf Bílého domu zároveň zdůraznil, že současné napětí podle něj není konfliktem dvou zemí, ale bojem za svobodu, obranu hodnot a možnost zemí svobodně si zvolit vlastní budoucnost. Na straně svobod, správných hodnot a práva volby vlastní budoucnosti jsou podle Bidena Američané a jejich spojenci, na straně druhé pak Rusko.

Rusové oznámili stahování

Moskva přitom v úterý informovala, že část ruských vojáků se po manévrech u ukrajinských hranic vrací do míst trvalého umístění svých jednotek.

„Po ukončení prověrky bojové připravenosti se vojska jako vždycky přesunou na místa trvalé dislokace,“ uvedl představitel ruského ministerstva obrany Igor Konašenko.

„Jednotky Jižního a Západního vojenského okruhu, které už splnily své úkoly, už zahájily nakládání pro transport na železnici a silnici a dnes se začnou přesouvat do svých posádek,“ upřesnil Konašenko.

Zpátky do kasáren. Část ruských vojáků se po manévrech vrací

Evropa

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ale v zápětí ohledně tvrzení Moskvy vyjádřil skepsi. Kyjev podle něj uvěří, teprve až uvidí, že vojáci skutečně odjíždějí. „Z Ruské ferace neustále přicházejí různá prohlášení, takže máme pravidlo: Nevěřte tomu, co slyšíte, věřte tomu, co vidíte,” řekl v úterý Kuleba. „Až uvidíme stahování, pak uvěříme v deeskalaci,” dodal.

Uvěříme, až uvidíme. Ukrajina zpochybňuje slova o stahování ruských vojsk

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám