Hlavní obsah

Podílíte se přímo, nařkla Moskva poprvé Washington

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva poprvé obvinila Spojené státy z přímého zapojení do války na Ukrajině, ačkoliv sama svou invazi do sousední země válkou nenazývá, jde prý jen o speciální vojenskou operaci. Podle britské stanice BBC se Rusové odvolávají na zachycené hovory mezi ukrajinskými představiteli.

Foto: Sputnik, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obvinění padlo v době, kdy generál Vadym Skibickij, představitel ukrajinské kontrarozvědky SBU, zmínil konzultace mezi Ukrajinou a USA při volbě cílů pro raketové ostřelování.

„Bidenova administrativa je přímo odpovědná za raketové útoky na obytné oblasti a objekty civilní infrastruktury na Donbasu a v dalších regionech, které schválil Kyjev a jež způsobily masovou smrt civilistů,“ řekl Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany.

Moskva chystá první vojenské manévry od začátku války

Zahraniční

Skibickij řekl listu The Daily Telegraph, že před odpálením střel ze salvových raketometů HIMARS probíhají konzultace mezi představiteli zpravodajských služeb USA a Ukrajiny, což Washingtonu umožňuje zastavit případné útoky, pokud by se mu zamýšlený cíl nezdál.

Generál uvedl, že „zejména v tomto případě (tj. u HIMARS) využívají informace v reálném čase“.

„Nemohu vám říci, zda (přímo úkolujeme) britské a americké satelity, ale máme velmi dobré satelitní snímky,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám