Hlavní obsah

Papež ničí vatikánský systém „ruka ruku myje“

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František vystupňoval boj proti korupci ve Vatikánu novým zákonem: jeho cílem je zvýšit transparentnost soutěží a snížit náklady v důsledku recese po epidemii koronaviru. Zákon je výsledkem čtyřleté práce a díky tomu se budou výše uvedené procesy ve Vatikánu odehrávat v souladu s mezinárodními standardy.

Foto: Vatican Media, Reuters

Papež František

Článek

„Je to nezanedbatelný zvrat,“ hodnotil na Twitteru vatikánolog Iacopo Scaramuzzi. „Ukončí hluboce zakořeněný vatikánský zvyk svěřovat externí smlouvy příbuzným a přátelům přátel.“

Nové standardy kontroly a hospodářské soutěže při zadávání veřejných zakázek soustředí výdaje, v současné době velmi roztříštěné, do dvou správních orgánů. Budou jimi Správa majetku Apoštolského stolce a Governorát Městského státu Vatikán, upřesnila agentura Vatican News Agency.

Vymýtit korupci není vůbec snadné

Všechny tyto změny „výrazně snižují riziko korupce“, vysvětlil papež František ve svém písemném úvodu k zákonu.

Papež žertoval, že whisky je „pravá svěcená voda“

Evropa

Nedávná šetření kupříkladu odhalila korupci kolem vatikánských investic do nemovitostí v Londýně. Nový zákon z možnosti účasti na podávání nabídek výslovně vylučuje osoby odsouzené za vazby na organizované zločinecké skupiny. Papež František, zvolený v roce 2013 do čela katolické církve, také stanovil jako jeden ze svých cílů dát do pořádku vatikánské finance.

Narazil a dosud naráží na odpor některých ministerstev, která se zdráhají vzdát se kontroly nad finančními prostředky nebo nechtějí objasnit jejich vnitřní fungování.

Reklama

Výběr článků

Načítám