Hlavní obsah

Pákistán má první transgenderovou hlasatelku zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

V Pákistánu padlo jedno velké tabu. Konzervativní muslimská země má první transgenderovou hlasatelku zpráv. Stala se jí 21letá Marvia Maliková. Poprvé se na televizních obrazovkách soukromé stanice Kohenoor sídlící ve městě Láhaur objevila v pátek, napsal server bento.de.

Foto: Profimedia.cz

Marvia Maliková v televizním studiu

Článek

Za transgenderové se označují osoby, které se cítí být v nesprávném těle nebo se nedají jednoznačně přiřadit k určitému pohlaví. Pákistán sice patřil v roce 2009 k prvním zemím, které oficiálně uznaly takzvané třetí pohlaví, ale tito lidé jsou v zemi vystaveni silné diskriminaci. Často žijí na okraji společnosti a jsou nuceni k žebrotě nebo prostituci.

Sama Maliková přiznala, že musela bojovat, aby se dostala tam, kde je nyní. „Musím vytrpět spoustu diskriminace a nespravedlnosti. Je to typické pro všechny transgenderové lidi, kteří žijí v Pákistánu,“ řekla. Rodina ji podle jejích slov nepřijala, proto se vydala za lepším životem do velkoměsta.

Tvrdí, že od její televizní premiéry z minulého pátku se jí dostalo neuvěřitelného množství "lásky a podpory". Medializací svého příběhu chce přispět ke kampani proti diskriminaci. Možné je prý i to, že se pustí do politiky nebo založí nevládní organizaci na ochranu práv sexuálních menšin.

Nadřízení moderátorky uvedli, že absolventka žurnalistiky je při přijímacím pohovoru ohromila. „Chcete, aby se ze mě stala žebračka, sexuální pracovnice nebo tanečnice na kulturních festivalech? Nebo mi dáte seriózní práci ve vaší televizi?" ptala se prý tehdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám