Hlavní obsah

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Válka na Ukrajině pokračuje. Hlavní boje se v posledních dnech odehrávají ve dvou největších městech – Kyjevě a Charkově –, kde ukrajinští vojáci zatím úspěšně odrážejí útoky ruské armády. Dění z Ukrajiny vám Novinky přinášejí on-line.

Živě: Záběry z KyjevaVideo: AP

 
Článek

16:15 - Mobilní operátoři zablokovali přístup na šest dezinformačních webů v češtině. Vyhověli tak výzvě vlády a Národního centra kybernetických operací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Charkově odnášejí po útocích mrtvá tělaVideo: Reuters

15:34 - Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhne Sněmovně rozpočtový přesun 1,8 miliardy korun na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a na humanitární pomoc této zemi.

Stanjura chce z rozpočtu dát 1,8 miliardy na pomoc uprchlíkům a Ukrajině

Domácí

15:22 - Evropa nepředá Ukrajině stíhací letouny. Polsko se rozhodlo, že ne, a mluvčí slovenského ministerstva obrany potvrdil magazínu Politico, že taky ne.

15:07 - Další kolo rusko-ukrajinských rozhovorů by se mělo konat ve středu 2. března, píše ruská agentura TASS s odvoláním na svůj zdroj z ruské strany.

14:52 - Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo více než 660 tisíc lidí, převážně žen a dětí, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Ještě v pondělí úřad hovořil o půl milionu osob. Podle nového odhadu bude na Ukrajině naléhavě potřebovat humanitární pomoc 12 milionů lidí, a OSN proto musí získat nejméně 1,7 miliardy dolarů (38 miliard Kč).

Ukrajinským Chersonem se valí ruské pancéře

Evropa

14:49 - Podle generála Petra Pavla, bývalého předsedy vojenského výboru NATO, jsou řeči ruského prezidenta o uvedení jaderných zbraní do vysoké pohotovosti snahou soupeře zastrašit, jelikož jsou tak či tak připravené k použití.

„Jaderné zbraně tady jsou po celou dobu a jsou připravené k použití. Mají zadané souřadnice všech velkých měst a klíčových zařízení naší infrastruktury. To je realita, ve které žijeme, akorát si ji neuvědomujeme. To, že o tom teď Putin takhle mluví, je snahou o vyvolání strachu,” napsal na Twitteru.

13:50 - Rusko plně zablokovalo přístup ukrajinských sil k Azovskému moři, tvrdí Moskva podle TASS. Zpráva se nezmiňuje o obklíčeném Mariupolu.

Záběry z Charkova ukazují, jak rozsáhlý byl ruský ranní raketový útok

Zahraniční

13:49 - EU musí projednat legitimní ukrajinskou žádost o členství, řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Získat pro ni jednomyslnou podporu však podle něj bude složité.

Michel: EU musí projednat žádost Ukrajiny o vstup

Zahraniční

13:43 - Mezinárodní lyžařská federace FIS zakázala ve zbytku sezony 2021-22 účast ruských a běloruských sportovců na Světových pohárech a dalších svých akcích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zelenskij sklidil v Evropském parlamentu potlesk ve stojeVideo: Reuters

10:55 - Ruská armáda bude pokračovat ve speciální operaci na Ukrajině až do dosažení stanovených cílů, prohlásil ministr obrany Sergej Šojgu podle TASS.

10:35 - Dánská společnost Maersk, která je největším provozovatelem kontejnerových lodí na světě, oznámila, že přestane dodávat zboží do ruských přístavů. Uvedla to agentura AFP.

10:26 - Při raketovém útoku na Charkov bylo zraněno 6 lidí, z toho jedno dítě. Uvedla to státní záchranná služba. Raketový úder zasáhl 1. března ráno charkovské náměstí Svobody a poškodil budovu charkovské oblastní správy.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila útok na budovu oblastní správy na náměstí Svobody v CharkověVideo: AP

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba sdílel video zachycující útok. „Svět může a musí udělat více. ZVÝŠIT TLAK, ÚPLNĚ IZOLOVAT RUSKO,” napsal.

10:05 - Cílem ruských sil pro dnešní den je zmocnit se Mariupolu. Uvedl to lídr doněckých separatistů Denis Pušilin.

9:45 - Západní sankce způsobí absolutní kolaps ruské ekonomiky, řekl v úterý francouzský ministr financí Bruno Le Maire. „Vyvoláme totální ekonomickou a finanční válku proti Rusku. Způsobíme kolaps ruské ekonomiky,” uvedl pro France Radio.

9:37 - YouTube s okamžitou platností zablokoval po celé Evropě kanály spojené s ruskou televizí RT a s webem Sputnik. Zdůvodnil to situací na Ukrajině.

9:35 - Rusko kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu nakonec přišlo i o pořadatelství mistrovství světa ve volejbalu. Nové dějiště FIVB zatím neoznámila.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská střela zasáhla logistické centrum v KyjevěVideo: AP

9:22 - Separatisté z Doněcké lidové republiky (DNR) vybídli obyvatele obklíčeného Mariupolu, aby město do 2. března opustili dvěma speciálními koridory. Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na mluvčího ministerstva obrany samozvané DNR Eduarda Basurina. Obklíčení strategického ukrajinského města s asi 430 000 obyvateli ruskými silami a proruskými separatisty ohlásil o den dříve mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, dodal Interfax. Konašenkov také vyzval k odchodu civilní obyvatelstvo Kyjeva.

Do středy odejděte, vyzývají separatisté obyvatele obklíčeného Mariupolu

Zahraniční

8:47 - Čínské velvyslanectví na Ukrajině začalo ze země evakuovat své občany, v Číně ruská invaze vyvolává rozporné reakce, píše zpravodajský web BBC.

8:25 - Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajinu musí od tohoto týdne omezit výrobu, potýká se s kritickým nedostatkem dílů od ukrajinských dodavatelů.

Ruskou invazí trpí i Škoda Auto. Omezí výrobu

Ekonomika

8:11 - Rusko od začátku útoku na Ukrajinu přišlo o 5710 vojáků, 29 letadel a 29 vrtulníků a 198 tanků a 846 obrněnců, tvrdí ukrajinský generální štáb.

7:59 - Společnost Warner Bros. se rozhodla zrušit premiéru filmu The Batman v Rusku jen několik dní před jeho uvedením do kin. A netopýří muž není jediný, kdo do ruských kin nedoletí. Po ruské invazi na Ukrajinu se Hollywood rozhodl zastavit distribuční plány v Rusku, napsala agentura AP.

6:54 - Ruským vojskům se podle serveru RBK Ukrajina ani šestý den od zahájení invaze nepodařilo proniknout do metropole Kyjeva. Ukrajinské síly podle ministerstva obrany za pondělí nejspíše sestřelily pět ruských stíhaček a jeden vrtulník. Informace o ruských ztrátách není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Exploze v Charkově

6:45 - Ruská vojska vstoupila do Chersonu, uvedla ukrajinská média. Jednotky mají postupovat do centra města z východní části.

6:15 - Austrálie pomůže Ukrajině ozbrojením v hodnotě 50 milionů dolarů. Mezi vojenským a humanitárním materiálem budou munice, rakety i protipancéřové střely.

6:05 - Kyjevem se rozezněly sirény, lidé by se měli rychle ukrýt.

5:30 - Ukrajinské ozbrojené síly za posledních 24 hodin sestřelily pět ruských stíhaček Suchoj Su-35 a jeden vrtulník. Uvedlo to ministerstvo obrany.

5:27Ve městě Ochtyrka, které leží mezi Kyjevem a Charkovem, nejspíše ruské dělostřelectvo zabilo 70 ukrajinských vojáků. Informoval o tom v noci na dnešek šéf Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj. Ztráty podle něj utrpěli také Rusové.

4:58 - Australská vláda podpoří Ukrajinu vojenským vybavením a humanitární pomocí v celkové výši 105 milionů australských dolarů (1,7 miliardy korun). Dvě třetiny z částky budou vynaloženy na „smrtící a nesmrtící obranné vybavení“, uvedl dnes australský premiér Scott Morrison. Pomoc v podobě lékařského vybavení posílá také Tchaj-wan.

2:32 - Walt Disney uvedl, že své filmy nadále nebude možné vysílat v Rusku.

1:47 - Ruská armáda podle ukrajinských médií zahájila další ofenzivu na Cherson. Konvoj, který se blíží ke Kyjevu, je podle satelitních snímků dlouhý bezmála 65 kilometrů.

0:39 - Během pondělních útoků zemřelo v Charkově podle starosty města devět civilistů.

0:27 - 406 civilistů bylo na Ukrajině zabito nebo zraněno, podle OSN.

Souhrn dění na Ukrajině v pondělí

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v neděli odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v neděli dopoledne

Evropa

Souhrn událostí na Ukrajině v sobotu odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v sobotu dopoledne

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v pátek odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v pátek dopoledne

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině ve čtvrtek dopoledne

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám