Hlavní obsah

ON-LINE: V Česku je 11 083 nově nakažených, počty očkovaných jsou rekordní

• Aktualizováno

Index rizika PES v Česku zůstává na 73 bodech. Nově nakažených za čtvrtek ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 11 083. Za poslední dva dny bylo naočkováno po 44 tisících lidí. Dění okolo koronaviru sledujeme i v pátek on-line.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

19:57 -  Na Slovensko v pátek přicestovalo 11 zdravotníků z Belgie a Dánska, kteří od soboty budou s péčí o pacienty s covidem-19 pomáhat v nemocnici v Banské Bystrici. Informoval o tom náměstek ministerstva zdravotnictví Peter Stachura.

19:05 - Celkový počet lidí nakažených koronavirem ve Francii překročil čtyři miliony. Poprvé od konce listopadu na JIP leží více než 4000 pacientů.

18:52 - Německo o prodloužení kontrol hranic s ČR rozhodne začátkem příštího týdne. Současné hodnocení uvádí, že kontroly fungují, ale vir zcela nezastaví.

17:34 - Výroba ruské vakcíny Sputnik V nezačne v Itálii dříve než v posledních měsících letošního roku. Uvedl to ředitel společnosti, která se má výrobou zabývat. V té době by ale Itálie už měla mít dostatek dávek jiných vakcín pro naočkování celého svého obyvatelstva. Firma podepsala smlouvu na výrobu preparátu Sputnik V tento týden. Preparát má začít vyrábět od poloviny května také Srbsko.

15:11 - Maďarsko, Švédsko a Madeira se od pondělí přesunou mezi tmavě červená území s největším rizikem koronaviru. Finsko a Monako si pohorší do červené.

13:20 - Na Slovensku zaznamenali 2301 nových potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním 102 úmrtí. V nemocnicích je 3594 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 314 na JIP a 364 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 333 872 lidí a od začátku pandemie na zemřelo 8346 osob.

Jako na bazaru. Rozdělování vakcín v EU není spravedlivé, rozčílil se rakouský kancléř

Koronavirus

11:53 - Itálie zavede o Velikonocích v celé zemi kvůli koronaviru karanténní uzávěru, podle místních médií to je v návrhu, který má během pátku schválit tamní vláda.

11:12 - Během 24 hodin přibylo v Rakousku 3126 nových potvrzených případů nákazy koronavirem, proti minulému týdnu je to nárůst. Minulý pátek bylo evidováno 2668 infikovaných. V souvislosti s nákazou zemřelo 33 osob.  Významně vzrostl počet pacientů na jednotkách intenzivní péče.

10:41 - Obě dávky vakcín proti covidu-19 dostalo v Polsku takřka 1,5 milionu lidí. V zemi, kde žije na 38 milionů obyvatel, zdravotníci dosud aplikovali přes 4,2 milionu dávek očkovacích látek, přičemž první dávku dostalo více než 2,7 milionu osob. Od čtvrtka se mohou k očkování registrovat i lidé, kteří se narodili v roce 1952.

Česko AstraZeneku nezastaví, používá jinou šarži

Koronavirus

10:24 - Ve výrobních závodech ve Spojených státech leží desítky milionů nevyužitých dávek očkovací látky firmy AstraZeneca a čekají na výsledky místních klinických studií. Řada světových zemí, které již nasazení látky povolily, se přitom potýká s nedostatkem vakcín a dosud neúspěšně žádá USA, aby jim nevyužívané dávky poskytly, napsal list The New York Times.

9:58 - Francouzská farmaceutická společnost Sanofi zahájila klinické testování své druhé vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinula společně s americkou Translate Bio. Přípravek používá takzvané mediátorové RNA (mRNA), tedy genetickou informaci viru popisující jeho s-protein, jímž se napojuje na napadenou buňku. Jde o vakcínu stejného typu, jako jsou ty od Moderny a Pfizeru/BioNTechu. Do prvních dvou fází  klinického testování, které ověří, že přípravek neohrožuje zdraví lidí, se zapojí 415 lidí ve 13 lokalitách. Výsledky Sanofi očekává ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Svou první vakcínu proti koronaviru na bázi rekombinantních proteinů Sanofi vyvíjí s britskou společností GlaxoSmithKline (GSK). Musí se upravit, v testech nebyla zaznamenána dostatečná imunitní odezva u starších lidí.

9:46 - V Maďarsku zaznamenali rekordní počet 9011 nových potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. V souvislosti s ním zemřelo 130 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 498 183 lidí a zemřelo 16 627 osob. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 1 229 827 osob, z nichž 351 694 dostalo i druhou dávku.

Na Chomutovsku zemřel 11letý chlapec nakažený koronavirem

Domácí

8:45 - V Česku byl podán téměř milion dávek vakcín a obě potřebné dávky dostalo asi 288 000 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Ve čtvrtek mírně klesl počet hospitalizovaných s covidem-19. Od pondělí do středy se držel kolem 9000, zatímco ve čtvrtek bylo hospitalizovaných podle statistik 8675, z toho 1940 ve vážném stavu. Ministerstvo ale počty hospitalizovaných za předchozí dny opakovaně zpětně navyšovalo, a to až o několik stovek.

ČR má v přepočtu jedenáctkrát víc případů za 14 dní než Německo

Koronavirus

8:08 - V Německu přibylo za 24 hodin 12 834 potvrzených případů nákazy koronavirem, informoval o tom institut Roberta Kocha (RKI). Množství nově nakažených bylo sice ve čtvrtek nižší než středečních 14 356 potvrzených případů, nicméně proti předchozímu čtvrtku bylo infikovaných o 2254 víc. Dál roste počet nově nakažených případů za uplynulých sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel – ve středu byl tento údaj 65,4, ve čtvrtek 69,1 a dnes stoupl na 72,4. V Německu, které má 83 milionů obyvatel, se od začátku pandemie koronavirem celkem nakazilo více než 2,54 milionu lidí, z nichž 73 062 zemřelo. Za den stoupl počet obětí o 252.

8:02 - V Česku je za čtvrtek 11 083 nově nakažených, je to zhruba o čtvrtinu méně než minulý týden. Za středu to bylo 14 353. Vakcínu ve středu i ve čtvrtek dostalo rekordní množství lidí – 44 tisíc.

7:19 - Index protiepidemického systému PES v Česku zůstává na hodnotě 73, což představuje čtvrtý stupeň rizika. Reprodukční číslo R, které určuje, kolik jeden pozitivně testovaný může nakazit osob, je 0,90.

6:45 - Vakcína americké firmy Novavax má 96procentní účinnosti proti původní verzi koronaviru SARS-CoV-2. Podle prohlášení výrobce to ukázala analýza dat z testování v Británii. Podle agentury Reuters je tak očkovací látka o krok blíže schválení lékovými regulátory. Vůči nakažlivější variantě viru, původně identifikované v Británii, údajně vakcína chránila se zhruba 86procentní účinností.

Novavax je kromě preparátů od firmy CureVac a ruské vakcíny Sputnik V jednou z očkovacích látek, které v současnosti hodnotí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Ta dosud pro podmínečné používání v zemích EU schválila vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a dnes také Johnson & Johnson.

AstraZeneca dále snižuje dodávky vakcíny pro EU

Koronavirus

6:40 - Farmaceutická společnost AstraZeneca předpovídá, že do konce března dodá EU celkem jen 30,1 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Nesplní ani slib, že dodá 40 milionů, přestože měla dodat 80 milionů dávek. Plyne to z interního dokumentu, který získala agentura Reuters. Snížení dávek znamená další ránu pro plány EU ohledně očkování proti covidu-19.

6:40 - Farmaceutická společnost AstraZeneca předpovídá, že do konce března dodá EU celkem jen 30,1 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Nesplní ani slib, že dodá 40 milionů, přestože měla dodat 80 milionů dávek. Plyne to z interního dokumentu, který získala agentura Reuters. Snížení dávek znamená další ránu pro plány EU ohledně očkování proti covidu-19. Dokument uvádí, že v dubnu společnost dodá EU 20 milionů dávek. Očekávaný objem dodávek pro květen a červen neobsahuje. AstraZeneca se k novým údajům odmítla bezprostředně vyjádřit.

6:40 - Farmaceutická společnost AstraZeneca předpovídá, že do konce března dodá EU celkem jen 30,1 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Nesplní ani slib, že dodá 40 milionů, přestože měla dodat 80 milionů dávek. Plyne to z interního dokumentu, který získala agentura Reuters. Snížení dávek znamená další ránu pro plány EU ohledně očkování proti covidu-19. Dokument uvádí, že v dubnu společnost dodá EU 20 milionů dávek. Očekávaný objem dodávek pro květen a červen neobsahuje. AstraZeneca se k novým údajům odmítla bezprostředně vyjádřit.

6:40 - Farmaceutická společnost AstraZeneca předpovídá, že do konce března dodá EU celkem jen 30,1 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Nesplní ani slib, že dodá 40 milionů, přestože měla dodat 80 milionů dávek. Plyne to z interního dokumentu, který získala agentura Reuters. Snížení dávek znamená další ránu pro plány EU ohledně očkování proti covidu-19. Dokument uvádí, že v dubnu společnost dodá EU 20 milionů dávek. Očekávaný objem dodávek pro květen a červen neobsahuje. AstraZeneca se k novým údajům odmítla bezprostředně vyjádřit.6:37 - V Brazílii zemřelo za poslední den 2233 lidí nakažených koronavirem. Je to druhý den z v řadě, kdy počet poprvé překročil hranici dvou tisíc. Nově zachycených nákaz koronavirem bylo ve čtvrtek 75 412, tedy podobně jako minulý čtvrtek. Denní přírůstky jsou v Brazílii na vzestupu asi tři týdny, ovšem už předtím se pohybovaly na relativně vysoké úrovni. Celkem se v zemi s 210 miliony potvrdila nákaza u 11 277 717 osobo, z nich zemřelo skoro 273 000 Brazilská bilance nakažených je třetí nejvyšší na světě po Spojených státech a Indii, více úmrtí spojených s covidem-19 hlásí pouze USA.

6:40 - Farmaceutická společnost AstraZeneca předpovídá, že do konce března dodá EU celkem jen 30,1 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Nesplní ani slib, že dodá 40 milionů, přestože měla dodat 80 milionů dávek. Plyne to z interního dokumentu, který získala agentura Reuters. Snížení dávek znamená další ránu pro plány EU ohledně očkování proti covidu-19. Dokument uvádí, že v dubnu společnost dodá EU 20 milionů dávek. Očekávaný objem dodávek pro květen a červen neobsahuje. AstraZeneca se k novým údajům odmítla bezprostředně vyjádřit.6:37 - V Brazílii zemřelo za poslední den 2233 lidí nakažených koronavirem. Je to druhý den z v řadě, kdy počet poprvé překročil hranici dvou tisíc. Nově zachycených nákaz koronavirem bylo ve čtvrtek 75 412, tedy podobně jako minulý čtvrtek. Denní přírůstky jsou v Brazílii na vzestupu asi tři týdny, ovšem už předtím se pohybovaly na relativně vysoké úrovni. Celkem se v zemi s 210 miliony potvrdila nákaza u 11 277 717 osobo, z nich zemřelo skoro 273 000 Brazilská bilance nakažených je třetí nejvyšší na světě po Spojených státech a Indii, více úmrtí spojených s covidem-19 hlásí pouze USA.

6:33 - České podniky nad 250 zaměstnanců měly do pátku dokončit jejich povinné testování na koronavirus. Oficiálně bylo zahájeno 3. března. Testy budou nadále závazné jednou za sedm dní. Všichni zaměstnanci, kteří docházejí do podniku, včetně těch pracujících na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti, se musejí testům podrobit. Prokázat se negativním testem musejí před vstupem do firmy i agenturní pracovníci nebo živnostníci. Testování není závazné pro lidi pracující z domova.

6:28 - V oblasti Tokia se šíří koronavirus, i když vláda minulý týden prodloužila restrikce v oblasti o 14 dní, protože počet případů přestal v posledních dnech klesat zřejmě kvůli šíření mutací. 7. ledna bylo evidováno 2520 případů, od konce února se průměrný denní počet případů za týden pohyboval nad dvěma sty, ale poslední dva dny bylo evidováno přes 300 případů.

6:22 - Thajsko kvůli emboliím po očkování vakcínou od AstraZeneky v Rakousku a Dánsku odložilo vakcinaci touto látkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám