Hlavní obsah

AstraZeneca dále snižuje dodávky vakcíny pro EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Farmaceutická společnost AstraZeneca nyní předpovídá, že její dodávky vakcíny proti covidu-19 pro Evropskou unii do konce března dosáhnou objemu asi 30 milionů dávek. Ukazuje to interní dokument, ke kterému se dostala agentura Reuters. Ředitelka české pobočky snížení potvrdila. Do konce března přitom měla firma dodat 90 milionů dávek.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Lahvička s vakcínou od AstraZeneky.

Článek

„Ke zkrácení plánovaných dodávek vakcín proti onemocnění COVID-19 do Evropské unie došlo bohužel i přesto, že neúnavně pracujeme na jejich urychlení,” napsala ředitelka zdravotní péče pro ČR firmy AstraZeneca Jarmila Dolečková.

„Polovina dodávek do EU za druhé čtvrtletí a 10 milionů dávek v prvním čtvrtletí měly pocházet z mezinárodního dodavatelského řetězce společnosti. Omezení exportu bohužel sníží dodávky v prvním čtvrtletí a pravděpodobně ovlivní dodávky i ve čtvrtletí druhém,” upřesnila Dolečková a dodala: „Navzdory těmto výzvám si společnost AstraZeneca klade za cíl dodat v prvním pololetí tohoto roku 100 milionů dávek vakcíny, z nichž 30 milionů má být dodáno již v prvním čtvrtletí.”  

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na konci ledna oznámila, že EU bude mít od britsko-švédské společnosti do konce března asi 40 milionů dávek. Zmíněný dokument s datem 10. března, který byl předložen unijním činitelům, ale ukazuje, že AstraZeneca nyní očekává doručení 30,1 milionu v součtu za první čtvrtletí.

Dánsko a Norsko pozastavily očkování AstraZenekou, jeden člověk umřel a několik jich mělo krevní sraženiny

Evropa

Zpomalení podle Reuters znamená další ránu pro plány EU ohledně očkování proti covidu-19, které komplikují problémy se zásobováním a pomalá vakcinace v některých členských zemích.

Praktici mohou očkovat, ale nemají čím. Dostali jsme dvacet dávek, popisuje lékařka

Domácí

Unie loni s AstraZenekou uzavřela smlouvu o nákupu 300 milionů dávek její vakcíny, přičemž 30 milionů mělo dorazit do konce roku 2020, 90 milionů v prvním kvartálu letošního roku a 180 milionů v kvartálu druhém. Loni ovšem nedorazily žádné dávky, protože preparát ještě nebyl schválen evropskými regulačními úřady. Naplnění závazku ohledně druhého čtvrtletí se nyní také zdá být nepravděpodobné.

Dokument s předpovědí uvádí, že v dubnu společnost dodá EU 20 milionů dávek. Očekávaný objem dodávek pro květen a červen neobsahuje, dodává Reuters. AstraZeneca se k novým údajům odmítla bezprostředně vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám