Hlavní obsah

Nejvyšší čínské vedení poprvé přiznalo chyby

Právo, BBC, ČTK, brw, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První oběť koronaviru zaznamenali v úterý v Hongkongu, kde zemřel devětatřicetiletý muž, který v lednu navštívil Wu-chan, ohnisko nákazy. Podle lékařů trpěl ale i jiným dlouhodobým onemocněním.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci vojenské policie s ochrannými rouškami pochodují k podchodu u pekingského náměstí Tchien-an-men.

Článek

Čínské nejvyšší vedení v úterý poprvé veřejně přiznalo, že v reakci na propuknutí epidemie nového typu koronaviru došlo „k chybám a nedostatkům“. A to v okamžiku, kdy počet nakažených vzrostl na více než 20 600 a obětí bylo 427. Aktuální čísla už jsou opět o něco vyšší.

Počet nakažených koronavirem v Číně překročil 24 tisíc

Svět

„Vzhledem k chybám a nedostatkům musíme zlepšit náš národní systém řešení mimořádných událostí a posílit naše schopnosti poradit si s naléhavými a nebezpečnými úkoly,“ oznámil podle stanice BBC stálý výbor politbyra vládnoucí komunistické strany.

„Je nutné zvýšit dozor nad trhy a rezolutně zakročit proti nelegálnímu obchodování s volně žijícími živočichy,“ dodal stálý výbor politbyra.

Čínský prezident Si Ťin-pching na zvláštní schůzi politbyra komunistické strany prohlásil, že země vede „všelidovou válku“, která má cestou prevence epidemii zastavit. Ti, kteří své povinnosti zanedbávají, budou potrestáni, citovala prezidenta televize CCTV.

Přes 20 tisíc nakažených. Čína vede všelidovou válku s koronavirem

Svět

Počáteční reakce čínské vlády se stala terčem všeobecné kritiky. Čínské úřady, především na místní úrovni, jsou obviňovány, že na počátku podcenily agresivitu viru a v některých případech se snažily držet jeho výskyt v tajnosti.

Macao, největší herní centrum na světě a autonomní součást Číny, v úterý oznámilo, že požádalo všechny provozovatele kasin, aby pozastavili provoz na dva týdny.

Nový virus má potenciál pandemie, říká expert

Domácí

Tchaj-wan v úterý informoval, že od pátku zakáže vstup do země všem cizincům, kteří byli nejméně dva týdny v Číně. Zákaz se však podle ministerstva zahraničí nebude vztahovat na návštěvníky z Macaa a Hongkongu. Pacienti, kteří se uzdravili z nákazy, mohou onemocnět znovu. Upozornil na to podle serveru Businessinsider čínský lékař z pekingské nemocnice Čínsko-japonského přátelství.

„Ani lidé, kteří se z nákazy zotavili, nemusí být imunní. Stále existuje jistá pravděpodobnost recidivy,“ řekl Čan Čching-jüan, šéf plicního oddělení. Podle něj je to tím, že protilátky jejich organismus sice vytvoří, ale u některých jedinců se v těle neudrží dostatečně dlouho.

Lékaři potvrdili přenos koronaviru z matky na dítě

Svět

Do skupiny koronavirů patří kromě původců respiračních syndromů SARS či MERS také viry způsobující běžné nachlazení, tedy mírné až střední infekce horních cest dýchacích. U mnoha z nich se u člověka poté, co jim byl vystaven nebo je prodělal, vyvine imunita proti příslušnému původci onemocnění, kterým se pak nemůže znovu nakazit. Například děti, které se nakazily planými neštovicemi, jsou vůči nim v drtivé většině imunní jako dospělí.

U koronaviru 2019-nCoV si ale podle Čana lékaři zatím nejsou jisti, zda protilátky, které se u infikovaných vyvinou, budou dostatečně silné nebo vydrží dost dlouho, aby je ochránily před opakovaným nakažením. „Viry mohou také rychle mutovat, imunita vůči jednomu kmeni nezaručuje imunitu vůči druhému,“ dodal s tím, že lékaři a virologové toho o koronaviru, který se šíří z Wu-chanu, ještě stále nevědí dost.

„Bude katastrofa?“

Odborníci se podle listu The New York Times obávají, že epidemii nového koronaviru se nepodaří udržet jen v Číně. „Je to velmi, velmi nakažlivé a téměř jistě vypukne pandemie. Bude to katastrofa? Tak to nevím,“ řekl listu Anthony Fauci, ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční choroby.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) šíření nového koronaviru ale ještě nelze za pandemii označit a zatím nejsou důkazy, že by zmutoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám