Hlavní obsah

Nový virus má potenciál pandemie, říká expert

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když stále platí, že na chřipku umírá víc lidí, nový koronavirus není radno podceňovat, neboť by se mohl pandemicky šířit. Právu to řekl docent Rastislav Maďar, uznávaný odborník na viry v čele Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Foto: Antara Foto, Reuters

Zaměstnanec infekčního oddělení v nemocnici v indonéském městě Dumai

Článek

Nový koronavirus se šíří čím dál víc. Jeho prvotní příznaky jsou jako při chřipce. Je tedy sezonní, anebo celoroční? Jak je nebezpečný?

Máme zde i jiné koronaviry, které nejsou nebezpečné. Tento je v pořadí sedmý známý. Předtím jsme jich znali šest a dva z nich byly nebezpečné – SARS a MERS. Ty v Česku nebyly. Zbylé čtyři koronaviry jsou běžné a jejich záchyt byl v Česku v zimní sezoně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odborník na viry v čele Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar

Kdyby nebyla stávající epidemie koronaviru, tak vedle nárůstu chřipkového viru bychom pravděpodobně v tomto období roku pozorovali i nárůst zánětu dýchacích cest způsobených koronaviry a dalšími viry.

Podezření na koronavirus v Česku přibývá. U turisty na jihu Čech se nákaza nepotvrdila

Domácí

Dá se tedy říct, že s jarem by koronavir mohl ustoupit?

Svým způsobem ano, protože bude méně nákazy dýchacích cest, ale pokud se podíváme na jeho epidemii ve světě, tak se to jednoznačně říct nedá, protože virus má odlišné genetické vlastnosti.

Současný koronavirus je z 80 procent podobný SARS a ten se šířil po celý rok. Současný koronavirus také může ale „nasednout“ na jinou infekční respirační nemoc a způsobit tak těžší stav i u někoho, kdo není rizikovou skupinou.

Briefing na téma Koronavirus - připravenost a postupy Nemocnice Na BulovceVideo: Novinky

Jak se nový koronavirus přesně diagnostikuje?

Z krve pacienta se zjistí genetická informace viru.

Podezření na koronavirus? Lékaři zavolejte

Koronavirus

Co nový koronavir hlavně napadá?

Plíce. Způsobuje velmi těžký zápal plic a právě ten může vést k tomu, že se organismus tak vyčerpá, že pacient umře na úplně něco jiného. Třeba na kardiovaskulární nemoc.

Když z Číny vzlétají letadla prakticky kamkoliv na světě, neměly by čínské úřady zajistit, aby se už na letišti kaž­dému, kdo odlétá, měřila teplota?

Číňané se o to snaží nebo budou snažit. Ale klinický stav člověka se vyvíjí každou hodinu. V Číně na letišti ještě pasažér nemusí mít teplotu a přiletí do Evropy a horečku mít může nebo ji dostane až týden po příletu, protože inkubační doba je až čtrnáct dní. Takový pacient pravděpodobně nebude infekční celou dobu. Spíše posledních pár dní inkubační doby.

Ale i tak se může stát, že pasažér projde bez horečky všemi kontrolami na letišti a už infekční bude. Navíc jsou lidé, kteří se nechtějí omezovat v pohybu, a i když budou mít horečku, kterou zjistí třeba v letadle, jsou schopni nadopovat se paracetamolem na palubě letadla, aby jim klesla teplota, a kontrolami v místě přistání projít.

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Koronavirus

Jaká je úspěšnost léčby?

Zatím se testuje lék, který by měl nejvyšší úspěšnost. Doba léčby se úplně přesně říct nedá. Obecně: více lidí se uzdraví, než zemře.

Myslíte si, že Česká republika je na zavlečení koronaviru do země připravena?

Klíčové je, aby se každý člověk chránil a aby někdo, kdo je potenciálně infekční, tedy pozoruje na sobě, že příznaky má, nechodil mezi lidi. Něco můžeme udělat sami v rámci ochrany svého zdraví a něco stát například tím, že se bude snažit přijímat cestující, kteří přilétají z Číny, na určitou vyhrazenou část letiště, kde budou termokamery, že lidé už na palubě letadla budou vyplňovat dotazníky, odkud do Česka přilétají. Klíčové je, jak rychle budeme schopni diagnostikovat nový koronavir.

Máme už takový test v Česku?

Ano, máme.

A máme se koronaviru v současné době bát víc než chřipky?

Zatím ne. Zatím je pravděpodobnost, že chřipka během sezony zabije víc lidí než nový koronavir.

Úplně nově ale mám k dispozici epidemiologický model, který říká, že ve zmíněném Wu-chanu se podařilo zachytit a diagnostikovat jenom pět procent případů. A podle jednoho z modelů by počet nakažených v prvním únorovém týdnu mohl být 270 tisíc lidí, a to jenom v tom jediném městě. Tedy to, co je zachyceno, je jedna věc, a co je reál, je věc druhá. Rozhodně bychom nový koronavirus neměli podceňovat. Má potenciál pandemického šíření.

Vykašlávám i krev, přiznal pacient s podezřením na koronavirus v Hradišti

Domácí

Jak dlouho trvá, než se pacient, u něhož byl nový koronavirus zjištěn, vyléčí?

Dá se předpokládat, že doba léčby je stejná jako u chřipky, tedy asi sedm dní, ale záleží na tom, jak těžký stav nemoc způsobí. Je to individuální v souvislosti s věkem a předchozím zdravotním stavem pacienta, takže zatímco jedny pacienty v Číně propouštějí po několika dnech, druzí mohou být hospitalizováni týdny.

Kdo je nejvíce ohrožen? Všichni lidé, nebo jen určité skupiny?

Úmrtím jsou nejvíce ohroženi starší lidé, protože s věkem klesá výkonnost imunitního systému. Jde tedy spíše o pacienty s nějakým chronickým onemocněním, ale ještě se přesně neví, jestli umírají přímo na infekci, anebo na zhoršení svého původního onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám