Hlavní obsah

Lékaři potvrdili přenos koronaviru z matky na dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Nový koronavirus 2019-nCoV je přenositelný z matky na dítě. Prokázaly to laboratorní testy, o kterých ve středu informovali čínští experti. Novorozenec, jehož ve Wu-chanu porodila infikovaná žena, měl pozitivní test.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

V Číně už je přes 20 tisíc lidí nakažených koronavirem.

Článek

Nakažená žena porodila v nemocnici ve Wu-chanu 2. února. Novorozenec o 30 hodin později podstoupil testy na přítomnost viru a výsledky byly pozitivní, sdělili lékaři.

Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, se začal šířit právě z Wu-chanu. V Číně se jím nakazilo již více než 24 300 lidí a 491 lidí na něj zemřelo. Jednoho mrtvého ohlásily také Filipíny, desítky dalších zemí registrují případy nákazy.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Podle lékařů vyvolává nový koronavirus onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Čína chce použít experimentální lék. V USA proti koronaviru pomohl

Svět

Epidemie nového koronaviru patřícího do stejného kmene jako původce onemocnění SARS propukla v prosinci minulého roku v čínské provincii Wu-chan. Od té doby se rozšířila do celé země a dalších částí světa včetně evropských zemí.

Obavy ze současného šíření koronaviru zvyšuje dlouhá inkubační doba, která dosahuje až 14 dní. Během ní sice infikovaní necítí žádné potíže, ale mohou nakazit další lidi.

Znepokojení vyvolává také fakt, že virus 2019-nCoV může rychle mutovat, což mu může usnadnit další šíření a přinést rezistenci vůči běžně používaným i speciálním a experimentálním antivirotikům.

Reklama

Výběr článků

Načítám