Hlavní obsah

Maďarsko-ruské vztahy zažívají boom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Moskva

Vztahy mezi Maďarskem a Ruskem v poslední době klapou, jak ukazují třeba dodávky vakcíny Sputnik nebo dohoda o levnějším plynu. Vláda Viktora Orbána si spolupráci s Ruskem nemůže vynachválit. Podle studie think-tanku Globsec patří společnost v Maďarsku v regionu k těm nejnáchylnějším k ruskému vlivu. Odborníci oslovení Novinkami ale upozorňují, že obliba Ruska u obyvatelstva není nijak velká a že třeba kritická rétorika vůči EU může v případě neúspěchu Orbána ve volbách, jež se konají příští rok, opadnout.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a maďarský premiér Viktor Orbán na setkání v Budapešti v roce 2015

Článek

„Nepřeháním, když řeknu, že rok 2021 byl ten nejúspěšnější,“ napsal na Facebooku s odkazem na prosperující rusko-maďarské vztahy maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Jeden z Orbánových nejbližších spojenců v listopadu převzal od ruského prezidenta Vladimira Putina vyznamenání za utužování přátelství, což neuniklo pozornosti v Evropské unii.

V nedávno publikované studii slovenského think-tanku Globsec zaměřené na náchylnost vůči ruskému (a čínskému) vlivu v zemích střední a východní Evropy a na západním Balkáně vyšlo Maďarsko jako druhé nejvíce náchylné po Srbsku.

Česká republika vyšla z šetření naopak jako jedna z těch více odolných zemí.

Možná je tam obdiv k Putinovi, jeho vůdcovským schopnostem a k tomu systému takzvané ‚suverénní demokracie‘.
Libor Jelen, politický geograf

Autoři studie tuto příchylnost přičítají především osobě premiéra Orbána, respektive politice strany Fidesz, kterou vede.

„Po nástupu k moci v roce 2010 se Fidesz obrátil k východním režimům souběžně se stále konfliktnějšími vztahy se západními spojenci,“ stojí v dokumentu s narážkou na Rusko a Čínu.

Podle politického geografa Libora Jelena z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy části maďarské společnosti imponuje „umírněný racionalismus autoritativního typu“, což je podle něj přesně to, co premiér Orbán pozoruje v Rusku.

„Možná je tam obdiv k Putinovi, jeho vůdcovským schopnostem a k tomu systému takzvané ‚suverénní demokracie‘,“ rekl Novinkám Jelen s odkazem na termín, se kterým přišel někdejší Putinův poradce a hlavní ideolog Vladislav Surkov.

Ten důvod je především ve stylu vládnutí, kdy se Viktor Orbán z liberálního studentského vůdce revoluce transformoval do klasického populistu. A Vladimír Putin navazuje vztahy s populistickými vůdci napříč Evropou.
Jakub Lysek, politolog

Surkovovu koncepci lze stručně popsat jako prvky silného státu, který má dohled nad ekonomikou a občanskou společností, a žádné podřizování.

Orbán si zákonem podmanil maďarské univerzity

Evropa

„Vidíme v Maďarsku, jak jdou proti nevládním organizacím, které dělají odlišnou politiku, než je ta oficiální. Jako první mě napadají moji kolegové ze Středoevropské univerzity v Budapešti, kteří všichni dostali kompletně výpovědi a zřizovatel musel stáhnout tu univerzitu do Vídně. Orbán má spadeno na jakékoli opoziční kruhy, a to je to, co ho přibližuje k Rusku,“ popisuje podobnosti mezi dvěma režimy Jelen.

Politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci naopak vidí iniciativu u ruského prezidenta.

„Ten důvod je především ve stylu vládnutí, kdy se Viktor Orbán z liberálního studentského vůdce revoluce transformoval do klasického populisty. A Vladimír Putin navazuje vztahy s populistickými vůdci napříč Evropou,“ napsal Novinkám Lysek.

Poláky v konfliktu s Lukašenkem podpořili

Maďarsko bylo vedle Slovenska jednou ze dvou zemí v sedmadvacítce, která se v průběhu pandemie rozhodla očkovat ruskou vakcínou Sputnik V navzdory absenci schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA). Maďarská vláda zároveň uzavřela s Ruskem dohodu o místní výrobě této vakcíny.

Co je vám po tom, kde bereme plyn? Maďary rozčílila ukrajinská kritika dohody s Ruskem

Ekonomika

Szijjártó ve svém vyjádření o vztazích s Ruskem narážel také na skutečnost, že se Orbánově vládě podařilo uzavřít na 15let dohodu s ruskou společností Gazprom o dodávkách plynu, která bude vzhledem k obejití Ukrajiny ještě výhodnější než ta dosavadní.

Ne ve všem ale obě země souzní. Před pár týdny Maďarsko (v rámci uskupení V4) kupříkladu podpořilo Polsko v boji s uprchlíky na hranici s Běloruskem. Migrační tlak na hranici je přitom podle unijního narativu uměle vytvořen režimem Alexandra Lukašenka, jenž pak podle polského premiéra Mateusze Morawieckého vykonává vůli svého sponzora v Kremlu – Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Morawieckého Visegrad jednomyslně podpořil

„Tohle je paradox populistických vlád. Nejsou ideově konzistentní, voličům to nevadí a ani nedochází. Co je vlastně špatného na tom pomoci Polsku s uprchlíky? A bůh ví, kdo za tím spiknutím je. Maďaři se o situaci nezajímají, tyto rozpory neznají a nemusí vinit přímo Rusko. I u nás konspirační scéna neviní Rusko ani Lukašenka. Pragmatickým populistickým elitám je tohle zcela jedno,“ podotýká Lysek.

Trianonská mírová smlouva, podepsána 4. června 1920, byl rozhodující dokument o budoucí podobě Evropy, který navrhly vítězné mocnosti první světové války. Maďaři smlouvu dodnes považují za národní tragédii. Historické Uhersko na základě tohoto dokumentu ztratilo dvě třetiny území a za hranicemi Maďarska se ocitlo více než tři miliony Maďarů.

Odborníci často upozorňují, že Maďaři nemají k Rusku tak kulturně blízko jako slovanské národy východní Evropy. Národ má navíc stále v paměti tvrdé sovětské dobývání Budapešti na přelomu let 1944 a 1945 nebo krvavé potlačení protikomunistické revoluce v roce 1956.

Maďarsko si připomíná sté výročí Trianonské smlouvy. Jako národní tragédii

Evropa

„V Maďarsku není logicky silný žádný panslavismus tak jako ve slovanských státech, obliba Ruska tam není nijak velká, i s ohledem na rok 1956. Přestože konspirační teorie mají v Maďarsku úrodnou půdu, není to ani tak dáno ruskou propagandou, ale zejména zkušeností s Trianonskou smlouvou po 1. světové válce a rozpadem ‚Velkého Maďarska‘,” soudí Lysek.

Sjednocená opozice chce Orbána sesadit

Na jaře 2022 čekají Maďarsko parlamentní volby, ve kterých se ideologicky roztříštěná opozice proti kontroverznímu premiérovi spojila. V případě, že by Orbánův Fidesz prohrál, může se podle Jelena stát, že bude vztah Maďarska k EU mnohem přívětivější.

Maďarská opozice zkusí porazit Orbána společně, průzkumy jí dávají šanci

Evropa

Jelen při tom poukazuje na data z pravidelných průzkumů Eurobarometr, ze kterých opakovaně vyplývá, že většina Maďarů Orbánovy protibruselské nálady nesdílí. Například poslední průzkum z letošního února ukázal, že EU věří 58 procent lidí v Maďarsku, zatímco v Česku to je pouze 48 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám