Hlavní obsah

Maďarské menšině na Slovensku reálně hrozí, že bude poprvé bez poslanců

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Maďarská menšina žijící na jihu Slovenska měla od rozdělení československé federace vždy zastoupení v Národní radě Slovenské republiky. V nadcházejících parlamentních volbách reálně hrozí, že do parlamentu se nedostane žádná strana, která ji zastupuje.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zástupci slovenských pravicových a středových stran po podpisu koaliční smlouvy. Zleva Mikuláš Dzurinda (SDKU), Richard Sulík (SaS), Iveta Radičová (SDKU), Ján Figeľ (KDH) a Béla Bugár (Most - Híd).

Článek

Podle průzkumů veřejného mínění by současná vládní strana Most-Híd získala 4,2 až 4,7 procenta hlasů a mimoparlamentní Maďarská komunitní spolupatřičnost (MKS) tři až 3,9 procenta hlasů – obě by uvízly pod pětiprocentní laťkou.

Pokud by se obě strany spojily, práh vstupu by pohodlně překročily. Jednání jejich představitelů o vytvoření společné kandidátky však ztroskotala, a tím se obě strany dostaly do zóny ohrožení.

Béla Bugár, předseda Mostu-Híd a dlouholetý politický matador, už v roce 2012 upozorňoval, že pokud některá pravicová strana vstoupí do koalice se stranou Směr-sociální demokracie, zničí ji to. Nyní se potvrzuje, že čtyřletá vládní spolupráce se Směrem a Slovenskou národní stranou (SNS) může poslat mimo parlament i jeho stranu.

Na Slovensku to bude o prsa. Směr těsně před Matovičem, Kotlebovci třetí, tvrdí průzkum

Evropa

Sociolog Václav Hřích upozorňuje, že letos hodně záleží na počtu voličů, kteří se voleb zúčastní. „Nižší účast by maďarským stranám pomohla, vyšší naopak,“ řekl.

Voliči věří v zázrak

Laco Očko z Bratislavy se obává, že letos maďarská menšina vyjde naprázdno. „V koutku duše doufám, že se stane zázrak a MKS pronikne do parlamentu. Pokud ne, znamenalo by to ještě větší odcizení Maďarů žijících na Slovensku vůči většinovému národu.

O Maďary by se pak staral Orbán (maďarský premiér – pozn. redakce) a místo klidného soužití by se národnostní situace vyostřovala kvůli debatě o autonomii a ostatním tématům, která neprospívají dobrému sousedství,“ řekl Právu Očko, který má maďarskou národnost.

Slovenské volby: Matovič se dotahuje na Ficův Směr, ten ale útočí na Kisku

Evropa

Éva Bozsiková ze Šamorína dala před čtyřmi lety svůj hlas straně Most-Híd. „Pokaždé jsem podpořila Bugára. Vznik Most-Híd přispěl ke snížení napětí mezi Maďary a Slováky,“ vysvětlila.

„Jenže před čtyřmi lety vstoupil Bugár do koalice se Směrem a SNS a tím podpořil pokračování vlády oligarchů. S tím jsem zásadně nesouhlasila, takže s mým hlasem nemůže počítat. MKS je zase příliš pod vlivem Budapešti, takže rovněž nejsou mojí volbou,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám