Hlavní obsah

Fico odmítl vypovídat před vyšetřovatelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Bývalý slovenský premiér a předseda opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico byl v úterý předvolán k výslechu na prezidium policejního sboru v Bratislavě. „Pan poslanec využil své právo a odmítl vypovídat,“ řekl novinářům Ficův obhájce David Lindtner.

Foto: fico, Profimedia.cz

Slovenskýá expremiér Robert Fico

Článek

Poslanec Fico je obviněný z trestného činu založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny a z přečinu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Obhájce tvrdí, že neporozuměli usnesení o vznesení obvinění a žádali, aby jim to vyšetřovatel vysvětlil.

Fico později novinářům řekl, že stále nechápe, v čem spočívá podstata usnesení o vznesení obvinění. „Řekl jsem vyšetřovateli, že tomu usnesení nerozumím a nevím, proti čemu se mám bránit,“ uvedl Fico.

Vláda likviduje opozici, píše Fico evropským lídrům

Zahraniční

Ficova obhajoba také kritizovala fakt, že spisový materiál není dostupný v elektronické podobě.

Ze stejného činu jako Fico byl obviněn také jeho dlouholetý ministr vnitra Robert Kaliňák. Specializovaný soud v Pezinku rozhodl koncem minulého týdne o vzetí Kaliňáka do vazby, ale rozhodnutí ještě není pravomocné, protože obhajoba se odvolala k nejvyššímu soudu.

Také pro Fica žádá prokurátor vazbu, jako poslance by ho ale napřed k trestnímu stíhání musel vydat slovenský parlament. Mandátový a imunitní výbor bude o žádosti speciálního prokurátora rozhodovat ve středu a plénum parlamentu ve čtvrtek ráno.

Exministr vnitra Kaliňák bude vyšetřován vazebně, ale odvolal se

Evropa

Opozice bude hlasovat proti, ale většina stran vládní koalice se už nechala slyšet, že vydání Fica podpoří. Jasná zatím není pozice poslanců vládního hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára.

Zástupce speciálního prokurátora Ladislav Masár uvedl, že pokud parlament vydání Fica odsouhlasí a soud by na něj uvalil vazbu, předseda opoziční strany by v ní strávil jen limitovaný čas, protože rozpis výslechů je naplánovaný do konce května.

Reklama

Výběr článků

Načítám