Hlavní obsah

Vláda likviduje opozici, píše Fico evropským lídrům

Bratislava

Robert Fico, trojnásobný slovenský expremiér a nyní předseda nejsilnější opoziční strany Směr-sociální demokracie, se dopisem obrátil na evropské politiky. Tvrdí, že se již dva roky snaží „upozornit na hrubé porušování trestního práva na Slovensku s cílem zničit opozici“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Expremiér slovenské vlády Robert Fico

Článek

Reagoval na své obvinění z trestného činu založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny a z přečinu zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Podle svých slov poslal v pátek osobní dopis „všem bývalým kolegům v Evropské radě, všem premiérům, všem předsedům vlád, všem spolkovým kancléřům, všem prezidentům, kteří jedou na Evropskou radu“.

Exministr vnitra Kaliňák bude vyšetřován vazebně, ale odvolal se

Evropa

„Vláda si vytvořila vlastní systém kajícníků, lidí, kteří jsou podezřelí ze závažných trestných činů a kteří poskytují nepravdivá prohlášení za účelem úlevy a finančního zisku,“ píše Fico.

„Největším vředem v Evropské unii není Maďarsko, Polsko ani Malta, ale Slovensko s vládou těchto gaunerů,“ řekl Fico na sobotní tiskové konferenci v Bratislavě.

„Vládní koalice se rozhodla odstranit z cesty každého, kdo překáží, a je k tomuto účelu připravena použít nejšpinavější fašistické metody, za které by se nestyděli estébáci padesátých let minulého století a nacisté v třicátých letech,“ uvedl.

Fico: Slovensko s vládou gaunerů je největším vředem v Unii

Evropa

Předseda vlády Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) řekl, že podporuje vydání Fica k vazebnímu stíhání. Fico ho obratem označil za neschopného hlupáka.

Kvůli stejnému obvinění ve středu policie zadržela bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka. K zadržení poslance Fica je potřebný souhlas parlamentu. Slovenský zákonodárný orgán v pátek obdržel žádost prokuratury o vazebním stíhání bývalého premiéra a očekává se, že se záležitostí bude zabývat v úterý.

Kaliňák má jít do vazby

Specializovaný soud v Pezinku v sobotu rozhodl o vzetí Kaliňáka do vazby. Prokuratura žádala vazbu, aby na svobodě nemohl ovlivňovat svědky, znalce a spoluobviněné.

Proti Ficovi a Kaliňákovi svědčí i mafián

Evropa

„Soudce považoval návrh prokurátora za důvodný, protože i podle názoru soudce je obviněný důvodně podezřelý ze stíhané trestné činnosti a je u něj daný důvod koluzní vazby,“ uvedla Katarína Kudjaková, mluvčí specializovaného soudu. Rozhodnutí zatím není pravomocné, exministr vnitra podal stížnost a rozhodovat o věci bude Nejvyšší soud Slovenské republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám