Hlavní obsah

Exministr vnitra Kaliňák bude vyšetřován vazebně, ale odvolal se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Specializovaný soud v Pezinku v pátek rozhodl o vzetí do vazby bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka (50). Prokuratura pro něj žádá vazbu, aby na svobodě nemohl ovlivňovat svědky, znalce a spoluobviněné. Rozhodnutí není pravomocné, exministr vnitra podal stížnost a rozhodovat o věci bude Nejvyšší soud Slovenské republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Kaliňák

Článek

„Soudce považoval návrh prokurátora za důvodný, protože i podle názoru soudce je obviněný důvodně podezřelý ze stíhané trestné činnosti a je u něj daný důvod koluzní vazby,“ uvedla mluvčí specializovaného soudu Katarína Kudjaková.

Kaliňákův obhájce David Lindtner řekl, že verdikt respektují, ale neztotožňují se s ním.

Společně s Kaliňákem byl obviněn také bývalý premiér a šéf opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico (57). Za trestné činy založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny, přečinu zneužívání pravomocí veřejného činitele hrozí oběma pět až deset let vězení.

Kaliňáka zadržela policie ve středu, k zadržení poslance Fica je potřebný souhlas parlamentu.

Fico: Slovensko s vládou gaunerů je největším vředem v Unii

Evropa

Slovenský parlament v pátek obdržel žádost prokuratury o vazební stíhání bývalého premiéra. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za lidi) vyzvala Fica, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Expremiér to odmítl.

Poslanci vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) již avizovali, že budou souhlasit se vzetím do vazby bývalého premiéra, a dají tak volný průběh spravedlnosti. Opoziční strana Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho bude hlasovat proti.

Ti by nás pověsili, kdyby byl na Slovensku trest smrti za politické delikty. Udělali by to jako v padesátých letech v Československu nebo jako nacisté ve třicátých letech v Německu
Robert Fico

Fico označil obvinění za mstu a politický revanš. „Jsou to normální blázni. Ti by nás pověsili, kdyby byl na Slovensku trest smrti za politické delikty. Udělali by to jako v padesátých letech v Československu nebo jako nacisté ve třicátých letech v Německu,“ nechal se slyšet Fico.

Podle bývalého premiéra je jeho obvinění politickou objednávkou špiček současné slovenské vládní koalice, která je ze Směru zoufalá. „Chtějí mě dostat na deset let do vězení a tím zlikvidovat nejsilnější opoziční stranu,“ dodal Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám