Hlavní obsah

Čína a USA se dohodly na větším omezení emisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Spojené státy a Čína, které do ovzduší vypouštějí nejvíce skleníkových plynů ze všech zemí světa, se ve středu na klimatické konferenci v Glasgow shodly na prohloubení spolupráce a zvýšení svých závazků v oblasti ochrany klimatu. Obě země se rovněž dohodly na boji s odlesňováním, informovaly zahraniční agentury. OSN a EU ocenily dohodu jako průlomovou.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Budova v Glasgow, kde probíhá klimatická konference.

Článek

„Obě strany se shodly, že stávající aktivity zdaleka neodpovídají pařížské dohodě. Společně tedy posílíme spolupráci a aktivity v oblasti klimatu s ohledem na situaci v našich zemích. Shodujeme se, že klimatické změny jsou existenciální a závažná výzva. Přijmeme odpovědnost a budeme spolupracovat,“ uvedl hlavní čínský vyjednavač v oblasti klimatu Sie Čen-chua.

Obě země se podle čínského vyjednavače shodly na společné deklaraci, což není u těchto dvou mocností obvyklé. Dohoda vyzývá ke „konkrétním a pragmatickým krokům v této dekádě” při dekarbonizaci, omezení metanu a boji s odlesňováním.

Peking podle něj zpřísní své emisní cíle a vypracuje národní plán na snížení emisí metanu. Čína se ve středu zavázala ke snižování emisí metanu, ačkoliv se začátkem týdne odmítla připojit k obdobné dohodě, kterou v Glasgow podepsala stovka zemí, uvedla BBC.

Dohodu Číny a USA ocenil na Twitteru generální tajemník OSN António Guterres: „Vítám dnešní dohodu mezi Čínou a USA o spolupráci na přijetí ambicióznějších opatření v oblasti klimatu v tomto desetiletí. Řešení klimatické krize vyžaduje mezinárodní spolupráci a solidaritu a toto je důležitý krok správným směrem.“

COP26 vyzývá vlády, aby přijaly ambicióznější plány v boji proti klimatickým změnám

Evropa

Dohodu obou mocností uvítal i místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který má na starosti klimatickou politiku, napsala agentura Reuters: „Ukazuje, že USA a Čína vědí, že toto téma přesahuje jiné problémy.”

Dohoda geopolitického významu 

Expert na americko-čínské rozhovory o klimatu Thom Woodroofe poznamenal: „I když to není tak významná změna oproti americko-čínské dohodě o klimatu z roku 2014 (USA a Čína tehdy uzavřely dohodu o snížení emisí skleníkových plynů – pozn. red.), v mnoha ohledech je to stejně velký krok vpřed vzhledem k nynějším geopolitickým vztahům. Intenzivní úroveň americko-čínského dialogu o klimatu se nyní může přelít do spolupráce.”

Země slíbily osekat metan. Nezávazně

Evropa

Klimatická konference OSN začala ve skotském Glasgow 31. října, pokračovat bude do pátku. Světoví státníci i vyjednavači se zde snaží společně najít řešení směřující k omezení globálního oteplování a zejména najít shodu na konkrétních krocích, jak toho dosáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám