Hlavní obsah

Země slíbily osekat metan. Nezávazně

Glasgow

Více než stovka zemí se zavázala ke snížení emisí metanu. Na klimatické konferenci ve skotském Glasgow to v úterý oznámili americký prezident Joe Biden, předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová a kanadský premiér Justin Trudeau.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Joe Biden na klimatické konferenci v Glasgow.

Článek

Podle Bidena se k cílům snížit do roku 2030 úniky metanu do atmosféry o 30 procent oproti roku 2020 zavázaly státy, jež dohromady představují přes 70 procent světového hrubého domácího produktu a polovinu veškerých emisí tohoto plynu.

„Jedna z nejdůležitějších věcí, které můžeme udělat, je snížit emise metanu tak rychle, jak to jen bude možné,“ řekl šéf Bílého domu a zdůraznil, že téměř polovinu veškerého oteplení planety vědci přisuzují právě metanu. Ten má také více než 80krát větší schopnost zachytávat teplo v atmosféře než oxid uhličitý, zároveň se však z atmosféry mnohem rychleji odbourává.

Světoví lídři hodlají zvrátit do roku 2030 úbytek lesů

Evropa

Trudeau nad rámec společného závazku přislíbil, že Kanada do roku 2030 sníží emise metanu při těžbě ropy a zemního plynu o 75 procent oproti úrovni z roku 2012.

„Tímto globálním závazkem činíme z (klimatické konference) COP26 okamžik, kdy se svět posouvá od ambicí k činům,“ řekla von der Leyenová. EK podle ní příští měsíc navrhne pravidla pro regulaci produkce metanu. „Největší prostor pro zlepšení je bez jakýchkoliv pochyb v energetickém sektoru,“ podotkla.

Chybí Čína, Indie i Rusko

Snížení úniků metanu v energetickém sektoru považují odborníci za jeden z nejsnadnějších způsobů, jak zmírnit emise skleníkových plynů, protože lze dosáhnout značných pokroků s již dostupnými technologiemi a za nízkou cenu. Obtížnější to bude v zemědělství, velké množství plynu totiž produkují krávy. Značná část emisí pak pochází ze skládek odpadu.

Zelená sebevražda. Babiš v Glasgow kritizoval evropský klimatický balíček

Evropa

Stanice BBC označila metanový závazek za významný krok vpřed, ten ale sám nedokáže udržet globální oteplování pod hranicí 1,5 stupně Celsia. I za současných emisních slibů jednotlivých zemí teploty porostou o hodně více než dva stupně, zatímco snížení úniků metanu o třicet procent by mohlo přispět ke sražení této hodnoty o 0,3 stupně do roku 2040.

K závazku se navíc zatím nepřipojili největší znečišťovatelé jako Čína, Rusko a Indie. A za třetí – dosažení cíle je dobrovolné a za nečinnost signatářům nehrozí žádný postih.

Reklama

Výběr článků

Načítám