Hlavní obsah

COP26 vyzývá vlády, aby přijaly ambicióznější plány v boji proti klimatickým změnám

– Glasgow

Organizátoři klimatické konference OSN ve skotském Glasgow zveřejnili první návrh dohody, z něhož vzejdou závěry jednání označovaného zkratkou COP26. Sedmistránkový text vyzývá vlády, aby v boji proti klimatickým změnám přijaly ambicióznější plány už pro tuto dekádu. Podle agentury AP ovšem chybí shoda na konkrétních krocích.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Budova v Glasgow, kde probíhá klimatická konference.

Článek

Klíčovou otázkou letošního klimatického summitu je načrtnutí cesty ke splnění závazku z pařížské dohody.

V ní se před šesti lety světoví vůdci přihlásili ke snaze udržet globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia nad úrovní z předindustriální éry, ideálně pak pod 1,5 stupně.

Lidé nechtějí měnit své zvyky kvůli ochraně planety

Zahraniční

Podle čerstvého návrhu pro konferenci v Glasgow by měly strany „přehodnotit a posílit“ národní příspěvky v tomto úsilí směrem k roku 2030. Takový postup je prý nutný pro „sladění s teplotním cílem pařížské dohody do konce roku 2022“.

Návrh označuje aktuální dekádu za klíčovou pro osud cíle formulovaného v roce 2015.

Podle vědců je k udržení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia potřeba snížit do roku 2030 globální produkci skleníkových plynů o 45 procent oproti stavu z roku 2010.

Zveřejněný text politické dohody tuto podmínku zmiňuje, stejně jako požadavek „čisté nuly“ v emisích do poloviny století.

Turistické organizace chtějí snižovat emise. Na COP26 byla představena nová deklarace

Cestování

Takový stav, označovaný také jako klimatická či uhlíková neutralita, by znamenal, že lidstvo produkuje jen tolik skleníkových plynů, kolik zároveň absorbují přírodní či uměle vytvořené mechanismy.

Fosilní paliva zůstanou

Text obsahuje výzvu k postupné eliminaci „uhlí a dotací na fosilní paliva“, nezmiňuje se však o konci používání ropy nebo plynu jako takovém, píše AP.

Podle ní návrh nenabízí „specifické dohody“ ohledně tří významných cílů, které OSN nastavila před začátkem konference.

Mimo jiné „s lítostí“ konstatuje, že bohaté země nedostály slibu začít do roku 2020 přispívat chudým regionům 100 miliard dolarů (asi 2,2 bilionu Kč) ročně na opatření související se změnami klimatu.

Jaderná energie a zemní plyn by se mohly stát součástí Zelené dohody

Evropa

Dokument jen apeluje na bohaté země, aby ty rozvojové podporovaly více, píše zpravodajský web BBC.

Návrh si vysloužil kritiku ze strany hnutí Greenpeace, pro které není plánem na vyřešení „klimatické krize“, nýbrž jen „zdvořilou žádostí, aby země možná udělaly víc příští rok“.

Podle britských labouristů zase poslední hodiny přinesly „zdrcující“ vystřízlivění v souvislosti s výsledky summitu.

Bezemisní auta

Středeční program se soustředí na ekologická opatření v dopravě.

Skupina zemí včetně Británie, Polska, Turecka nebo Indie společně s firmami jako Ford a General Motors ohlásila, že chtějí mít do roku 2040 na trhu s novými auty výhradně bezemisní vozidla.

Země slíbily osekat metan. Nezávazně

Evropa

O finální verzi dohody nyní budou jednat delegace téměř 200 zemí zastoupených na COP26, která končí v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám