Hlavní obsah

Chabého Hegera krize zneviditelnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Otřepaná fráze tvrdí, že politiky v čele země prověří jako lakmusový papírek krize. V tomto ohledu slovenskému premiéru Eduardu Hegerovi, jenž už předtím málokdy působil dojmem, že má záležitosti pevně v rukou, vystavila dost špatné vysvědčení.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

Ruce mu přitom očividně svazuje fakt, že není předsedou strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), nejsilnější složky čtyřčlenné koalice. A nejen to.

Premiér je slabý a vláda se mu rozpadá pod rukama
Tomáš Koziak, politolog

Kollár naznačil možné východisko

„Je slabý a vláda se mu rozpadá pod rukama,“ upozornil v deníku Pravda politolog Tomáš Koziak, podle něhož by měl neúnavně hledat řešení a kompromisy. „Situace je sice složitá, ale Heger není silný premiér. V této krizi je prakticky neviditelný,“ konstatoval Koziak.

Šéfovi slovenského parlamentu se narodilo 12. dítě

Koktejl

Podle politologa vládní krize, která se vleče celé léto, veřejnost jen znechucuje. „Když k tomu přidáme zvyšování cen, přinese to nervozitu a hněv lidí bude narůstat. Pokud opravdu vznikne menšinová vláda, nebude mít velký význam a bude nefunkční. Je to cesta k předčasným volbám,“ předvídá Koziak.

Požadavek vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka na odchod Igora Matoviče, ministra financí a předsedy ­OLaNO, z vlády do konce srpna považuje Koziak za nereálný. „Nedovedu si představit, že by kterákoliv politická strana vyhověla nátlaku na odstoupení svého předsedy. Bylo by to kapitulační gesto,“ upozornil politolog.

Fakt, že strany vládní koalice, kterou tvoří subjekty OLaNO, SaS, Jsme rodina a Za lidi, stále jednají, slovenská média považují za důkaz, že je stále o čem vyjednávat a naznačuje to naději na nějaký kompromis.

Něco nepřímo naznačil Boris Kollár, předseda vládní strany Jsme rodina a šéf parlamentu. Podle něj se zákony dají přijímat i s méně než 76 poslanci (slovenský parlament má 150 členů a 76 poslanců je minimální většina – pozn. redakce). Ke schválení zákona totiž stačí nadpoloviční většina přítomných – a to bývá málokdy maximální počet 150.

Slovenští herci vyzvali Matoviče k odchodu

Evropa

Čas se krátí

„Pokud Sulík odejde z vlády, menšinová vláda se stane faktem. Bude záležet také na tom, jak se k menšinové vládě postaví SaS,“ řekl Kollár. Pokud bude SaS postupovat s opozicí, podle předsedy parlamentu je potřeba jít do předčasných voleb.

Začátkem července vypověděla SaS koaliční smlouvu a stanovila si ultimátum, že pokud Matovič neopustí vládu do konce srpna, čtyři ministři za SaS – hospodářství Sulík, zahraničí Ivan Korčok, školství Branislav Gröhling a spravedlnosti Mária Kolíková – podají demisi.

Jak by Slováci volili (v procentech)

Hlas20
Svoboda a solidarita14,7
Směr14,6
Progresivní Slovensko9,8
OLaNO9,2
KDH7,2
Jsme rodina6
Republika5,4

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám