Hlavní obsah

Čeští vyznavači lyží a turistiky se nákazy v Itálii zatím moc nebojí

Právo, bor, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes stoupající počet mrtvých a nakažených v Itálii si Češi zatím možnost nákazy koronavirem příliš nepřipouštějí. „Mám koupený zájezd do střediska Madonna di Campiglia ve Val di Sole, tak se tam příští týden vypravím,“ řekl Právu jeden z tuzemských vyznavačů bílých strání.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Turisté s rouškami před proslulou budovou milánské opery La Scala

Článek

Madonna di Campiglio sice nepatří do nejpostiženějších oblastí Lombardie a Benátska, ale i v Trentinu, kde leží, byly hlášeny první případy nakažených lidí.

„Situaci monitorujeme, sledujeme doporučení ministerstva zahraničních věcí a italských úřadů. Italská zimní střediska zatím fungují bez omezení a nezaznamenali jsme prozatím žádná mimořádná opatření. U lyžařských zájezdů na toto období evidujeme nějaká storna. V Lombardii momentálně nemáme žádné klienty. Lyžují v jiných částech Itálie,“ řekla Právu Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, největšího prodejce zájezdů na českém trhu.

Koronavirus se v Itálii rozšířil už i na jih země

Evropa

„Zájezdy do Benátek a Milána jsme prozatím stáhli z nabídky, a to do odvolání. Případná storna se řeší individuálně, záleží na cestovní kanceláři, která zájezd pořádá,“ dodala Řezníčková.

To bylo ještě před úterní zprávou o nákaze zaznamenané i na jihu země, konkrétně v sicilském Palermu.

Doporučení: Vyhněte se

Ministerstvo zahraničí (MZV) doporučilo v pondělí českým občanům, aby se vyhnuli regionům, kde se objevila ohniska nákazy koronavirem, s tím, že italská vláda kvůli nebezpečné nákaze rozhodla o izolaci deseti zasažených obcí v Lombardii a jedné v Benátsku. Místa nelze navštěvovat ani je opustit, v případě porušení pravidel hrozí trestní stíhání a vysoké pokuty.

Koronavirus už začíná strašit i Česko

Koronavirus

„MZV proto občanům ČR doporučuje, aby se zasaženým oblastem do doby vyřešení sanitární situace vyhnuli,“ uvedlo ministerstvo. Upozornilo také na to, že další vývoj v oblasti může mít vliv i na cestování do nezasažených obcí v této části Itálie.

„Doporučujeme proto před cestou do výše zmíněných regionů pečlivě sledovat aktuální informace, neboť může docházet k dočasným opatřením, která mohou narušit silniční a vlakovou dopravu,“ uvedlo.

Přílety z Itálie začíná pražské letiště směrovat do speciálních bran

Koronavirus

Pokud jde o leteckou dopravu, řídí se podle mluvčí skupiny Smartwings Vladimíry Dufkové společnost závaznými nařízeními a doporučeními příslušných úřadů a postupují v souladu s pokyny WHO a IATA.

„Společnosti skupiny Smartwings, tzn. České aerolinie a Smartwings, přistupují k hrozbám epidemiologické nákazy velmi zodpovědně. Naše posádky jsou proškoleny a instruovány a postupují v souladu s ochrannými opatřeními ministerstva zdravotnictví. Všechna doporučení jsme připraveni bezodkladně zavést,“ dodala Vladimíra Dufková.

Reklama

Související články

Koronavirus už začíná strašit i Česko

Koronavirus šířící se Evropou už začíná strašit i české státní orgány. V severní Itálii, kam hodně Čechů jezdí lyžovat, roste počet obětí. A ministerstvo...

Výběr článků

Načítám