Hlavní obsah

Čaputová: Vyšetření Kuciakovy vraždy rozhodne, v jaké zemi budeme žít

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v pondělí vyjádřila k stiuaci ve státě v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Slovenskem v současnosti hýbe zveřejněná komunikace kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, jenž je v kauze jedním z obviněných, s politiky a představiteli justice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová 20. června 2019 na Pražském hradě.

Článek

„Slovensko nyní v mnohém stojí na křižovatce, na které se rozhodne o tom, jak na naši generaci budou jednou pohlížet naše děti a především, v jaké zemi budou žít,“ řekla hlava státu.

Prezidentka vyzvala k vyšetření trestných činů a postavení viníků před spravedlivý soud. „Pro Slovensko potřebujeme jedinou odpověď: nyní to musíme dokázat. Věřím práci vyšetřovatelů a prokurátorů. Máte můj respekt a máte moji podporu,“ řekla Čaputová.

Někdo se cynicky pokusil vytvořit stát ve státě a ovládnout ho pro sebe a své lidi.
Zuzana Čaputová

„Obraz doby, kterou jsme žili a kterou stále žijeme, nás v posledních dnech stále víc šokuje. Mluví o tom, že spravedlnost na Slovensku byla zbožím a že jistí lidé si ji dokázali pro sebe koupit,“ konstatovala Čaputová. „Někteří lidé z institucí, které nás mají chránit (z policie, prokuratury, soudů), chránili je. Část lidí s nimi kolaborovala, sloužila zločinu a část lidí tento stav tolerovala. Obě jsou nepřípustné,“ dodala prezidentka.

Stát ve státě

Čaputová upozornila, že v období, v němž si mocní mobilem domlouvali své kšefty, běžní lidé čekali na svou spravedlivost. „Máte právo dostat kvalitní službu i v podobě zajištění spravedlnosti. Namísto toho se zde někdo cynicky pokusil vytvořit stát ve státě a ovládnout ho pro sebe a své lidi. To si nikdo z vás nezaslouží, toto musí skončit a nikdy se to nesmí opakovat,“ řekla hlava státu.

Čaputová varovala před bagatelizací zveřejněných zpráv tím, že jejich autoři sedí ve vězení a nemají žádný společenský ani politicky vliv. „Zprávy však vypovídají o letech, kdy svou moc budovali a upevňovali. Mnozí, kteří jim podle všeho asistovali, i když měli sloužit spravedlnosti, nadále působí ve veřejných funkcích,“ konstatovala hlava státu.

Prezidentka připomněla, že na začátku událostí, které společenskou a politickou situaci změnily, byla zákeřná vražda novináře, který na praktiky tehdejších mocných poukazoval.

„Na Slovensku proto potřebujeme rychlé a objektivní vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a rovněž všech okolností, které jí předcházely. V této souvislosti považuji za důležitou především výzvu dozorujících prokurátorů představitelům těch státních institucí, kteří mají informace o zmíněných skutečnostech, protože jsou ve zprávách zmiňováni, aby se přihlásili a vypovídali před vyšetřovateli,“ zdůraznila Čaputová.

Výzva k odchodu

Pokud mají orgány činné v trestním řízení důvod zajímat se o komunikaci náměstkyně ministra spravedlnosti Moniky Jankovské s Kočnerem podezřelým z objednávky vraždy a obžalovaným z jiných trestných činů, je podle prezidentky neobhajitelné její setrvávání v jedné z nejvyšších funkcí na tomto ministerstvu.

„Důvěra lidí v justiční orgány je jednou z nejnižších ze zemí Evropské unie. Justice potřebuje očistu od těch, kteří selhali,“ dodala hlava státu.

Čaputová považuje za nejdůležitější, aby lidé ani za této situace neztráceli víru ve spravedlnost. „Společnost, v níž neexistuje víra ve spravedlnost, totiž nemůže být demokratická. V takové společnosti se dříve či později objeví někdo, kdo převezme zákon do vlastních rukou, a to by byl pro nás všechny ten nejhorší možný scénář,“ upozornila prezidentka.

Zabavené telefony

Podle zveřejněných zpráv náměstkyně Jankovská měla komunikovat s Kočnerem prakticky až do jeho loňského zadržení. Podle slovenských médií si Jankovská, kterou za státní tajemnici navrhla nejsilnější vládní strana Směr – sociální demokracie, v minulosti vyměnila s Kočnerem více než 1000 zpráv.

Policie minulý týden zabavila mobilní telefon Jankovské i mobily dalších prokurátorů a soudců.

Podle televize Joj mají zabavené mobilní telefony sloužit k prověření případné komunikace dotčených osob s Kočnerem. Právě Jankovskou chtěl podle medializovaných informací dosadit Kočner na post ministryně spravedlnosti.

V komunikaci s další obviněnou v případě vraždy novináře a jeho snoubenky Alenou Zsuzsovou měl Jankovskou označovat slovním spojením „moje opička“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám