Hlavní obsah

Gang obviněný z vraždy novináře Kuciaka chtěl zabít další tři lidi

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Z přípravy vraždy dvou prokurátorů a advokáta byli obviněni členové gangu, kteří jsou obviněni z loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Ve středu to potvrdilo slovenské ministerstvo vnitra.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Před rodinným domem, kde zavraždili investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou, stále hoří svíčky.

Článek

„Úřad inspekční služby ministerstva vnitra Slovenské republiky obvinil Alenu Zsuzsovou, Tomáše Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruska z přípravy vraždy dvou prokurátorů a advokáta,“ uvedl resort vnitra. Oběťmi se měli stát prokurátoři Petr Šufliarský, Maroš Žilinka a advokát Daniel Lipšic.

Generální prokurátor Jaromír Čižnár už v únoru v této souvislosti poukázal na to, že lidé připravující zločin se k podrobným informacím o svých zamýšlených obětech nemohli dostat bez kontaktů na policii. Proto se na vyšetřování podílí také inspekce ministerstva vnitra. „Například u Žilinky byly informace až hrozivě detailní a nemohli je získat bez toho, aniž by neměli dobré kontakty,“ uvedl Čižnár.

Zsuzsová měla zprostředkovat vraždu Kuciaka a Kušnírové. Vykonavatelům měla zaplatit 70 tisíc eur (1,8 milionu korun). Vykonavatelem měl být bývalý voják Marček, který se letos k činu přiznal. Původně považovala policie za vykonavatele vraždy bývalého policistu Szabóa. Z výpovědi Marčeka vyplývá, že Szabó byl pouze řidičem, který ho na místo činu přivezl.

V případě vraždy novináře a jeho snoubenky je obviněn rovněž kontroverzní podnikatel Marian Kočner, který je stejně jako ostatní obvinění ve vazbě.

Jak si psali obvinění

Denník N ve středu publikoval část komunikace mezi Kočnerem a Zsuzsovou poté, co byl novinář zavražděn. Zsuzsová například napsala, že Kuciaka mohou prohlásit za patrona novinářů.

„To je dobrý nápad. Založím nadaci sv. Jána Kuciaka - patrona novinářů. Kdo bude lepší patron než ten, kdo má v sobě patronu? Fuj, jak jsem hnusný. Hned jsem si dal po hubě,“ odepsal cynicky Kočner. V podobné stylu si psali i o Kuciakově snoubence.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo připomínající zavražděného novináře Jána Kuciaka

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám