Hlavní obsah

Fuj, jak jsem hnusný. Kuciakovu rodinu šokovala konverzace Kočnera

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Uniklá komunikace mezi kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou, kde mluví mimo jiné o kontaktech na politiky, šokovala rodinu zavražděného novináře Jána Kuciaka. Ta na ni reagovala formou otevřeného dopisu. Oba na adresu Kuciakovy smrti i vtipkují, přičemž si Kočner sám laje, jak je „hnusný”. Kočner i Zsuzsová, kteří byli obviněni z loňské vraždy novináře a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, jsou nyní ve vazbě.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak.

Článek

Z ukázek zmíněné konverzace, kterou publikoval Denník N, vyplývá, že Kočner běžně komunikoval a setkával se s politiky, mezi jinými s expremiérem Robertem Ficem a bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

Utajenou komunikaci přes mobilní aplikaci Threema slovenská policie rozšifrovala, byť Kočner zprávy vymazal. Kontroverzní podnikatel v ní například tvrdí, že měl s tehdejším ministrem vnitra Kaliňákem komunikovat, když se sám snažil založit vlastní politickou stranu. To bylo ještě před vraždou novináře. „Kali (přezdívka Kaliňáka - pozn. red.) to řeší. Včera mi volal. On je na mé straně,“ napsal Kočner.

Fica označoval Kočner přezdívkou Hranol. „Bojím se, že to Hranol neustojí,“ napsal v únoru 2018 dva dny po zveřejnění zprávy o vraždě novináře a jeho snoubenky. „V neděli mám setkání s Hranolem. Straně ho pošlu do pi...,“ píše Kočner po masových protestech v ulicích slovenských měst.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tisková konference po vraždě Jána Kuciaka v únoru 2018. Na snímku tehdejší slovenský premiér Robert Fico (vpředu), ministr vnitra Robert Kaliňák (vpravo) a policejní prezident Tibor Gašpar s odměnou milion eur v hotovosti

Z komunikace rovněž vyplývá, že Kočner věřil, že mu vláda Směru zabezpečí beztrestnost. Otevřeně říká, že Směr se musí udržet u moci, protože „jinak skončíme všichni v base“.

„Je mi hrozně, jako i celé rodině,“ reagoval v dopise bratr zavražděného novináře Jozef Kuciak.

Kuciakova rodina doufá, že uniklé informace otevřou oči voličům vládní strany Směr-sociální demokracie a vyzvala členy Směru, aby ze strany vystoupili: „Opětovně vás žádáme, vystupte z tohoto zla, nenechte dál růst tuto špínu, mluvte o tom mezi sebou, s rodiči a prarodiči. Oni budou házet špínu všude kolem, protože mají hodně peněz a budou plnit svá média.“

Fico: Je to džihád

Předseda strany Směr-sociální demokracie Fico označil posedlost slovenských médií jeho stranou za „džihád“. Jako příklad uvedl právě publikování SMS komunikace mezi Kočnerem a Zsuzsovou. „Je to veřejné zneužívání neověřené komunikace,“ zdůraznil na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci.

Fico tvrdí, že s Kočnerem se setkával pouze na společenských akcích. „Setkání, která naznačuje Denník N, se nikdy neodehrála,“ dodal expremiér.

Rovněž exministr vnitra Kaliňák v rozhovoru pro deník Sme popřel kontakty s Kočnerem: „Je to absurdní. Je to nesmysl. S Kočnerem jsem žádný vztah neměl. Netelefonovali jsme si, neesemeskovali jsme si a nesetkávali jsme se.“

Předseda parlamentu Andrej Danko ve čtvrtek přiznal jeden kontakt s Kočnerem. „Viděl jsem se s ním jednou v životě v roce 2014. S Borisem Kollárem projevovali zájem o politiku. Oba jsem odmítl, tak jako i nabízenou pomoc z jejich strany,“ řekl Danko s tím, že setkání trvalo asi dvě hodiny.

„Hned jsem si dal po hubě”

Denník N ve středu publikoval část komunikace mezi Kočnerem a Zsuzsovou poté, co byl novinář zavražděn. Zsuzsová například napsala, že Kuciaka mohou prohlásit za patrona novinářů.

„To je dobrý nápad. Založím nadaci sv. Jána Kuciaka – patrona novinářů. Kdo bude lepší patron než ten, kdo má v sobě patronu? Fuj, jak jsem hnusný. Hned jsem si dal po hubě,“ odepsal cynicky Kočner. V podobné stylu si psali i o Kuciakově snoubence.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Kromě Zsuzsové a Kočnera jsou v souvislosti s vraždou obviněni také Miroslav Marček, Tomáš Szabó a Zoltán Andruskó.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrob Jána Kuciaka v obci Štiavnik na severu Slovenska

Reklama

Výběr článků

Načítám