Hlavní obsah

Kočnerovy šifrované zprávy odhalily špínu na nejvyšších místech

Právo, Novinky, ivi (Bratislava)
Bratislava

Do slovenských médií unikla komunikace kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, obviněného z vraždy novináře Jána Kuciaka. Záznamy, jež u soudu předložil prokurátor Ján Šanta, poukazují na špínu na nejvyšších místech.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak.

Článek

Policie rozšifrovala v květnu utajenou komunikaci Kočnera přes mobilní aplikaci Threema, byť zprávy vymazal. Psal si s podnikateli Štefanem Ághem a Norbertem Bödörem, jenž má údajně blízko k vládní straně Směr – sociální demokracie. Podle Denníku N všichni podporují Směr, baví se o politicích a právnících.

„Zveřejněné informace obsahují také zprávu pro Petra Tótha, Kočnerovu pravou ruku, bývalého novináře a pozdějšího šéfa kontrarozvědky, Slovenské informační služby. Kočner mu několik měsíců před vraždou údajně poslal adresu Kuciakova bydliště,“ upozornil deník Sme. Jeho vyšetřování se dlouho zametalo pod koberec.

Podle Denníku N poslat Kočner Tóthovi zprávu: „Ján Kuciak, veĺká Mača 558, Galanta.“ Současně policie získala zprávy, v nichž Kočner požadoval po Bödörovi informace z policejních zdrojů.

Prolomení komunikace také stálo místo nejmenovaného šéfa vyšetřovacího týmu „Novinár“, který vznikl v lednu a měl na starosti případy odhalené Kuciakem. Kočner jeho jméno několikrát zmiňoval v komunikaci s Bödörem. Vyšetřováno je kvůli tomu několik policistů, uvedl server Aktuality.sk

„Musí vládnout Směr, jinak jdeme do basy“

Z komunikace vyplývá, že Kočner věřil, že mu vláda Směru zabezpečí beztrestnost. Otevřeně říká, že Směr se musí udržet u moci, protože „jinak skončíme všichni v base“. Také proto se snažil například o diskreditaci advokáta Daniela Lipšice, tehdejšího prezidenta Andreje Kisky i opozičních politiků Igora Matoviče a Borise Kollára.

„Policisté Štefan Jombik a Jaroslav Barochovský z národní finanční jednotky vyšetřovali Kočnerovy případy v jeho prospěch. Když policie zatkla podezřelé z Kuciakovy vraždy, oba v říjnu 2018 odešli do civilu,“ upozornil Denník N.

Tibor Gašpar, bývalý policejní prezident, podle výpovědi Pavla Vorobjova, někdejšího šéfa finanční zpravodajské jednotky, dal v roce 2017 pokyn lustrovat Kuciaka a další novináře.

Prezidentka Zuzana Čaputová ve svém stanovisku konstatovala, že stav, kdy postupy a rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení ovlivňovali lidé, kteří na to neměli ústavní ani zákonné oprávnění, je neslučitelný s principy právního státu.

Nadvláda gangsterů?

Boris Kollár, šéf opoziční strany Jsme rodina, označil zveřejněnou komunikaci za důkaz, že stát řídí státní mafie. „To, co vyšlo najevo, nám zodpovědělo otázku, která traumatizuje společnost,“ řekl Kollár. Kočnera, Bödöra a Petra Hraška, bývalého šéfa národní kriminální agentury, označil za „gangstery“.

Boris Kollár, šéf opoziční strany Jsme rodina, označil zveřejněnou komunikaci za důkaz, že stát řídí státní mafie. „To, co vyšlo najevo, nám zodpovědělo otázku, která traumatizuje společnost,“ řekl Kollár. Kočnera, Bödöra a Petra Hraška, bývalého šéfa národní kriminální agentury, označil za „gangstery“. Předseda Směru Robert Fico považuje zveřejnění komunikace Kočnera s Bödörem a Tóthem za pokus o zakrytí informací o drogových zkušenostech Michala Trubana, šéfa mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko (PS).

V těchto dnech se totiž objevilo starší video, na němž předseda PS v diskusi se studenty přiznává, že v minulosti kouřil marihuanu.

Kočner zvažoval i vlastní politickou stranu

  • Kočner poslal 3. října 2017 Tóthovi adresu bydliště novináře Kuciaka.
  • „Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta,“ napsal čtyři měsíce před vraždou.
  • Lustraci novinářů včetně Kuciaka měli pro Kočnera zabezpečovat Tóth a Bödör.
  • Kočner údajně ovládal prokuraturu, jež rozhodovala o přidělení případů žalobcům.
  • Chtěl založit politickou stranu Cíl, s níž chtěl jít do voleb v roce 2020.
  • Podpisy na registraci strany mu sbírala i Alena Zsuzsová, obviněná z vraždy novináře.

Andrej Kiska, exprezident a lídr nové strany Za lidi, už v minulosti označil Slovensko za mafiánský stát. „Někteří mi to vyčítali. Bylo to tvrdé, ale věděl jsem, o čem mluvím. Čtu zveřejněnou komunikaci a ptám se premiéra Petra Pellegriniho a Roberta Fica, jak jinak se dá nazvat Slovensko za jejich vládnutí. Díky novinářům, odvážným policistům a prokurátorům si mohou všichni přečíst přímé důkazy,“ řekl Kiska.

Reklama

Výběr článků

Načítám