Hlavní obsah

Brexit: Desítky tisíc Čechů na ostrovech se ještě nezaregistrovaly

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S úderem silvestrovské půlnoci letos skončí přechodné období po vystoupení Velké Británie z EU a definitivně se završí brexitová rozluka. Desítky tisíc Čechů, kteří v Británii žijí, by si měly zažádat o status usedlíka, chtějí-li zůstat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Požádal jsem před pár dny, chci tady ještě aspoň rok zůstat,“ řekl Právu 28letý Martin, který pracuje jako barista v jedné kavárně ve východním Londýně. Ani o 12 let staršího Pavla problém netrápí, po dvou dekádách strávených v Británii už má i britské občanství.

Turisté bez víza

Ne všichni ale řeší povinnost s předstihem. Ve Velké Británii žije 80 až 100 tisíc českých občanů a podle odhadů se jich zatím k registraci přihlásilo zhruba 50 tisíc.

Británie zvažuje kvůli elektroautům zpoplatnit silnice

Evropa

„Důrazně doporučujeme registraci v systému EU Settlement Scheme co nejdříve,“ nabádá také velvyslanectví ČR ve Velké Británii. Britské úřady upozorňují, že zájemce může zažádat nejpozději 30. června příštího roku.

Lidé, kteří po registraci získají status usedlíka nebo předběžného usedlíka, mají možnost ve Spojeném království pracovat, studovat, využívat služeb státního zdravotnictví a mají přístup k veřejným financím, jako je podpora a důchody.

Kdo prokáže, že v zemi nepřetržitě žije pět let a déle, získá status usazené osoby. Zůstat pak může libovolně dlouho a posléze žádat o britské občanství. Ti, kteří jsou v zemi méně než pět roků, přičemž prokážou svůj pobyt v království někdy během šesti měsíců do 31. prosince, získají předběžný status usazené osoby s možností pobytu na dalších pět let.

Británie uzavřela první pobrexitovou obchodní dohodu

Ekonomika

Děti osob první skupiny získají automaticky britské občanství, zatímco potomci Čechů z druhé skupiny narození ve Velké Británii získají nárok na předběžný status usedlíka. Mají-li britského rodiče, pak samozřejmě získají britské občanství.

Konec sběračů jahod a barmanů? Británie chce už jen kvalifikované pracovníky z EU

Evropa

A turisté, kteří vyrazí třeba do Londýna či Edinburghu jen na pár dní? Ti se nemusí obávat, že by se měli starat o víza. „Pro občany EU bude pobyt do šesti měsíců možný bez víza, pak by bylo potřeba o vízum zažádat,“ sdělila Právu britská ambasáda v Praze.

Co je potřeba doložit
Pro registraci je potřeba doklad o pobytu (platné potvrzení o trvalém pobytu nebo platné neomezené povolení k pobytu nebo vstupu).
Pobyt prokazuje i číslo britského národního pojištění a další dokumenty, např. účty za energie, bankovní výpisy, výpisy plateb za veřejné služby, doklady ze školy nebo od zaměstnavatele.
Osoby starší 18 let musí mít také výpis z rejstříku trestů.

Reklama

Výběr článků

Načítám