Hlavní obsah

Británie uzavřela první pobrexitovou obchodní dohodu

Právo, Novinky, Tomáš Reiner, Bohumír Žídek

Velká Británie ratifikovala první velkou obchodní dohodu od svého vystoupení z Evropské unie (EU). V Tokiu ji s japonským ministrem zahraničí Tošimicem Motegim podepsala britská ministryně obchodu Liz Trussová. Dohoda vstoupí v platnost 1. ledna.

Foto: Kimimasa Mayama, ČTK/AP

Britská ministryně obchodu Liz Trussová podepsala v Tokiu se svým japonským protějškem Tošimicem Motegim první velkou pobrexitovou obchodní dohodu.

Článek

Předběžně dohodu podepsali britská ministryně obchodu s japonským ministrem zahraničí Tošimicem Motegim již v září. Dokument následně musely posvětit parlamenty obou zemí.

„Tvrdilo se, že nezávislé Spojené království nebude schopné uzavírat velké obchodní dohody, anebo že to potrvá roky. Těmto popíračům jsme dokázali, že se mýlí,“ prohlásila Trussová.

Dohoda podle listu Financial Times převážně kopíruje existující dohodu EU a Japonska, chybějí v ní ale kvóty pro vývoz zemědělských produktů a naopak obsahuje navíc kapitolu k digitálnímu obchodu.

Johnson: Británie by se měla připravit na budoucnost bez dohody

Zahraniční

Motegi přesto zdůraznil, že pro Japonce je nadále klíčové, aby Londýn uzavřel dohodu s EU.

„Mnoho japonských firem rozšířilo své aktivity do Spojeného království jako brány do kontinentální Evropy. Je vrcholně důležité, aby byl zachován dodavatelský řetězec mezi Velkou Británií a Evropskou unií,“ prohlásil ministr.

V Británii například Nissan a Toyota kompletují auta dodávaná na evropský trh.

Velká Británie podepsala historickou obchodní dohodu s Japonskem

Ekonomika

Podle dřívějšího prohlášení na webu britské vlády dohoda zahrnuje například snížení či zrušení cel na vepřové a hovězí maso, lososy, pivo a řadu dalších zemědělských produktů. Japonská vláda zase zdůraznila, že díky dohodě dojde k omezení cel na dovoz automobilových a vlakových dílů do Británie.

Dohoda se zdržela kvůli jednání o podmínkách exportu britského sýru Stilton. Podle aktuální dohody mezi Japonskem a EU je od cla osvobozen jen určitý stanovený objem dovozu evropských sýrových produktů do Japonska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám