Hlavní obsah

Británie zvažuje kvůli elektroautům zpoplatnit silnice

Novinky, drk
Londýn

Britský ministr financí Rishi Sunak zvažuje zavedení celostátního mýta, aby zaplnil díru v rozpočtu způsobenou vzrůstající popularitou elektromobilů. Informoval o tom britský deník The Times. Spojené království má v současnosti jednu zpoplatněnou dálnici a řidiči musí také platit za využití některých tunelů a mostů.

Mýtnice ve Spojeném království

Článek

Podle zdrojů The Times návrh Sunaka „velmi zaujal”. Má ještě pochybnosti nad tím, jak by se stanovily ceny. V tuto chvíli spotřební daň z prodeje pohonných hmot činní 57,95 pencí za každý litr benzínu. Částka se neměnila už 9 let. „Jeden zdroj z ministerstva financí nápad označil za neslučitelný s realitou,” napsal redaktor Timesů Steven Swinford.

Tato daň přináší státnímu rozpočtu každý rok asi 28 miliard liber, což je okolo 1,3 procent národního příjmu. Britská média o víkendu informovala o tom, že vláda od roku 2030 zakáže prodej aut se spalovacím motorem. To je o deset let dříve, než s čím počítal dosavadní plán.

Podle britské vlády by se tím podařilo dosáhnout uhlíkové neutrality už v roce 2050. Myšlenku zpoplatnit užívání silnic prvně navrhla vláda labouristického premiéra Tonyho Blaira. Plán počítal s tím, že řidiči za jednu míli (1,6 km) zaplatí od dvou pencí do libry a půl. Petici proti návrhu ale podepsalo 1,8 milionu lidí, a Blair tak návrh opustil.

Ztráta 40 miliard

Prezident automobilové asociace AA, Edmund King, varoval, že elektroauta sice jsou šetrnější k životnímu prostředí, to samé ale nelze říct o státním rozpočtu. „Vláda si nemůže dovolit ztratit 40 miliard liber ze spotřební daně v momentě, kdy nastane elektrická revoluce,” řekl.

Johnson zakáže prodej aut na benzin a naftu už od roku 2030

Ekonomika

Podle něj musí ministerstvo přijít s „nápaditým řešením”. Zopakoval proto svůj návrh, který předložil v roce 2017 a podle kterého by měl každý řidič nárok na tři tisíce mil (4,8 tisíc km) ročně zdarma. Každá míle přes tento limit by pak byla zpoplatněna. Pro lidi žijící v odlehlých oblastech by pochopitelně platila jiná pravidla.

Britská vláda používá v posledních měsících neobvykle „zelenou” rétoriku. Někteří konzervativci za tím vidí premiérovu snoubenku, enviromentální aktivistku Carrie Symondsovo. Ta má v Downing Street 10 podle médií čím dál větší vliv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám