Hlavní obsah

Bennett: Mé děti vědí, že budu nejnenáviděnější člověk

Právo, brw

Naftali Bennett, který má být příští dva roky předsedou izraelské vlády, počítá s tím, že bude „nejnenáviděnějším člověkem v Izraeli“. „Vysvětlil jsem to i svým dětem,“ sdělil v prvním rozhovoru v pozici designovaného premiéra pro TV stanici Channel 12.

Foto: Ronen Zvulun, ČTK/AP

Naftali Bennett

Článek

V čele vlády, složené ze zástupců tří pravicových, dvou centristických, dvou levicových a jedné arabské strany, ho má za dva roky vystřídat šéf někdejší opozice Jair Lapid.

Bennett, až dosud zastánce osad a anexe Západního břehu Jordánu, připustil, že sklízí velkou kritiku za to, že porušil všechny své sliby: od zaklínání se, že nikdy nebude ve vládě, jejímž šéfem bude centrista Lapid, přes odmítání být „rotujícím“ premiérem až po odpor ke spojenectví s levicí. „Udělal jsem to pro tuto zemi,“ vysvětlil.

Šéf izraelské opozice sestavil vládní koalici, Netanjahu po 12 letech končí

Zahraniční

Na připomínku, že šéfa nyní koaliční Sjednocené arabské kandidátky prohlásil za zastánce terorismu, řekl: „Mansúr Abbás není stoupenec terorismu. Při setkání s ním jsem objevil čestného muže, odvážného vůdce, který je vstřícný a chce pomoci izraelským občanům.“ Dodal ale, že „nebude váhat zakročit (proti Palestincům) vojensky, bude-li to třeba“.

Netanjahuův tlak sílí

Křehká vládní koalice nyní musí ustát tlak, který na její členy vyvíjí dosluhující premiér Benjamin Netanjahu a jeho stoupenci. Podle listu The Jerusalem Post už si vybral čtyři její poslance, které hodlá „přesvědčit“, aby nový kabinet nepodpořili při hlasování o důvěře. List Ha’arec sdělil, že jsou mezi nimi dva z Bennettovy nacionalistické strany Jamina.

Deník The Times of Israel s odvoláním na schůzku poslanců Jaminy ale tvrdí, že Bennettovi se zatím „daří předejít dezercím“. S ohledem na minimální většinu nové koalice by jedna jediná byla „katastrofou“, připomněl list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám