Hlavní obsah

Turecko zaútočilo na Sýrii

– Ankara • Aktualizováno

Turecká armáda zahájila útok na sever Sýrie, oznámil ve středu podle agentury DPA turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Kurdské úřady už předtím v severní Sýrii vyhlásily třídenní všeobecnou mobilizaci a požádaly občany, aby vzdorovali hrozícímu tureckému vpádu.

Záznam: Z turecké letecké základny startují stíhačkyVideo: Reuters

 
Článek

Turecký bezpečnostní zdroj agentuře Reuters sdělil, že operace začala leteckými údery a bude ji podporovat dělostřelectvo a ostřelování z houfnic.

Podle Reuters městem Rás al-Ajn na severovýchodě Sýrie a u hranice s Tureckem otřáslo několik velkých explozí právě v době, kdy Erdogan oznamoval začátek ofenzivy. Nad městem byl slyšet hluk z letadel a z budov stoupal dým.

Zastavte útoky, vyzývají politici Turecko. Země svolávají Radu bezpečnosti OSN

Turecká invaze

Proti ofenzivě se vyslovilo několik světových politiků včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Stringer, Reuters

Turecký vojenský konvoj poblíž hranice se Sýrií.

„Vyzýváme náš národ, všechny etnické skupiny, aby se v této historicky citlivé době všichni přesunuli do oblastí blízkých hranici s Tureckem a zapojili se do akcí odporu,” stojí ve výzvě kurdské administrativy. Kurdové v ní také vyzývají svět k odpovědnosti, protože občany severní Sýrii může „postihnout humanitární katastrofa”.

Turecko chce z pásu u svých hranic vytlačit Kurdy a vytvořit tam bezpečnou zónu, kam by přesunula část syrských uprchlíků. Turecko se rozhodlo spustit vojenskou operaci poté, co v neděli oznámil Bílý dům, že USA stáhnou své vojáky z míst, kde by se mohli dostat do střetu s Turky. Kurdové to chápou jako zradu spojence a pohrozili, že nebudou mít kapacitu ke střežení tisíců zajatců z Islámského státu (IS) protože budou potřebovat své lidi na boj proti Turkům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecký vojenský konvoj dorazil k syrským hranicímVideo: Reuters

Ankara považuje syrskou kurdskou milici YPG za teroristickou a spojenou se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK).

Turecko hledá podporu

Ředitel tiskového oddělení prezidentského úřadu Fahrettin Altun v příspěvku pro list The Washington Post varoval, že invaze brzo začne: „Turecká armáda spolu se Svobodnou syrskou armádou brzy překročí turecko-syrskou hranici.” Turečtí vojáci s pomocí těžkých strojů už začali odstraňovat betonové části pohraničních zátarasů.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Turecký tank M60 Patton u hranic se Sýrií

Altun vyzval mezinárodní společenství, aby stálo za Ankarou. Cílem Turecka je podle něj odklidit kurdské bojovníky ze severovýchodní Sýrie a „osvobodit místní obyvatele od ozbrojených band”, za které považuje YPG. Dodal, že akce je dobrá pro Evropu, protože bude řešit násilí a nestabilitu v Sýrii, která je kořenem migrace.

Americkou podporu kurdské milici označil za „taktickou” z dob boje proti IS a dodal, že Trumpovo rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze severu Sýrie „odráží tento pohled“. Tvrdil, že ne Kurdové, ale Turecko stálo na začátku boje s IS: „Naše země taky pomáhala Svobodné syrské armádě držet roky za mřížemi tisíce radikálů IS. Je v našem zájmu ochránit to, co Spojené státy završily, a zabránit opakování historie.“ Pominul, že Turecko čelilo opakovaně kritice, že nezajistilo svou hranici se Sýrií, dokud sever země ovládal IS, a že od něj kupovalo načerno vytěženou ropu.

Turecko dokončilo přípravy na invazi do Sýrie

Turecká invaze

Rusko jako spojenec Damašku nesouhlasí s postupem USA a vyzývá k zachování územní celistvosti Sýrie. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu poukázal na pochybné počínání USA v regionu a vyzval Damašek, aby s Kurdy vyjednával. Kurdové už v úterý naznačili, že budou možná jednat s vládou prezidenta Bašára Asada nebo i s Ruskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na SýriiVideo: Reuters

Syrské ministerstvo zahraničí ve středu odsoudilo nepřátelské záměry tureckého režimu, uvedla agentura SANA. Zdůraznilo, že turecký plán je nehorázným porušením mezinárodního práva a územní celistvosti Sýrie. Zopakovalo, že se bude turecké agresi bránit všemi legitimnímu způsoby.

Ministerstvo dodalo, že nepřátelské chování Erdoganova režimu ukazuje turecké expanzionistické ambice na syrských územích, které nemohou být nijak oprávněné.

Spojené státy blokují turecké letecké operace nad Sýrií

Turecká invaze

Aniž by někoho jmenovalo, současně zkritizovalo některé kurdské organizace, že se podřídily americkým plánům, i když byly varovány, aby nebyly jen nástrojem americké politiky proti své vlasti. Na adresu syrských Kurdů ministerstvo uvedlo, že vláda je „připravena obejmout své marnotratné syny, pokud se vrátí k rozumu”.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Turecký tank M60 Patton najíždí do pozice u hranice se Sýrií.

Ministerstvo dodalo, že „pokud Erdoganův režim trvá na zahájení agrese, sám ze sebe udělá jednu z teroristických organizaci a zcela ztratí svou pozici garanta mírového procesu z Astany, jemuž uštědří ránu”.

Íránci zahájili manévry

Íránská armáda zahájila ve středu předem neohlášené cvičení v blízkosti hranice s Tureckem, uvedla íránská agentura ISNA. Manévrů se účastní oddíly rychlé reakce, mobilní a útočené brigády a vrtulníky íránského letectva. Teherán se v minulost vyslovil proti vojenskému řešení situace s Kurdy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká stíhačka odstartovala na SýriiVideo: Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání vyzval Turecko, aby se vyhnulo vojenské operaci v Sýrii: „Turecko má oprávněné obavy o bezpečnost své jižní hranice. Myslíme si, že by tyto obavy měly být řešeny náležitými prostředky. Z oblasti musejí odejít američtí vojáci a syrští Kurdové by měli podpořit syrskou armádu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám