Hlavní obsah

Syrská vládní vojska míří na sever země čelit turecké ofenzivě

Novinky, ČTK, bož

Jednotky syrských vládních vojsk se v neděli večer SELČ začaly přesouvat na Kurdy ovládaný sever země, kde mají čelit turecké ofenzivě. Uvedla to syrská státní agentura SANA. Potvrdila tak informaci libanonské televize Al-Majádín, podle níž vojska syrského prezidenta Bašára Asada do 48 hodin rozmístí své jednotky do měst Kobani a Manbidž.

Foto: Thiqa Agency, Reuters

Bojovníci proturecké Syrské národní armády

Článek

Agentura Reuters s odvoláním na předního kurdského politika Ahmeda Sulejmana uvedla, že na ruské letecké základně Hmímím se v neděli mezi vládními a kurdskými představiteli uskutečnila jednání s cílem zastavit tureckou ofenzivu na severu Sýrie.

O možných jednáních mezi arabsko-kurdskými Syrské demokratické síly (SDF), jejichž součástí jsou i milice YPG (Lidové obranné jednotky), se syrskou armádou a Ruskem, které vojensky podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, již v průběhu dne hovořil americký ministr obrany Mark Esper.

Turci dobyli syrský Sulúk. Jejich spojenci popravili kurdskou političku, zajatce i civilisty

Turecká invaze

Jeden z velitelů arabsko-kurské SDF Mazlum Abdi už ve čtvrtečním rozhovoru pro Bloomberg avizoval, že pokud situace bude beznadějná, Kurdům nezbude než se pokusit o spojenectví s Asadem. Kurdové přitom dosud byli spojenci západu a především Spojených států, jejichž vojáci se z oblasti stáhli.

Město Kobani je známé především v důsledku takzvané bitvy o Kobani. Ta byla zahájena útokem Islámského státu (IS) v září 2014. Před útokem uprchlo 300 tisíc lidí do sousedního Turecka. Teprve v lednu 2015 se kurdským silám za letecké podpory USA podařilo IS z oblasti vytlačit.

Reklama

Související články

Turecký Goliáš proti kurdskému Davidovi

Kurdské milice SDF/YPG nemají podle vojenských expertů šanci čelit Turecku, které má druhou nejsilnější armádu ze zemí NATO a devátou na světě. Propastný...

Výběr článků

Načítám