Hlavní obsah

Šance na dohodu: O Sýrii může jednat i Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy změnily postoj a připustily, že u jednání o míru v Sýrii může být také Írán, který je vedle Ruska hlavním spojencem syrského prezidenta Bašára Asada. Podle britského listu The Guardian to významně zvyšuje šanci na dohodu. Írán ve středu potvrdil ochotu účastnit se jednání.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Nejmenovaní američtí zástupci potvrdili, že se jim podařilo přemluvit saúdskoarabské představitele, kteří byli tvrdě proti účasti Íránu u jednacího stolu. Americké zdroje nyní uvedly, že se v případě Íránu jedná o „opravdové mnohostranné pozvání“.

Ochotu účastnit se rozhovorů potvrdilo ve středu íránské ministerstvo zahraničí.

Guardian v té souvislosti upozornil, že Íránce k jednání do Ženevy už téměř před dvěma lety zval generální tajemník OSN Pan Ki-mun, ale nakonec pozvání zrušil kvůli odmítavému postoji USA, Velké Británie i syrské opozice.

Ve hře je postupný přechod

Pokračující boje a zapojení se Ruska i Íránu do konfliktu v Sýrii si však vynutily změnu postojů. Západ sice nadále trvá na odstoupení Asada, jehož obviňuje z masakrování vlastního obyvatelstva, ale už připouští možnost asi půlročního přechodného období. To po nedávném výroku Britů připustilo před pár dny i Turecko.[celá zpráva]

„Konečným cílem všech je rámec pro úspěšné politické přechodné období v Sýrii vedoucí k vládě, již by už nevedl Bašár Asad, a která by reprezentovala syrský lid a byla k němu vstřícná,“ řekl mluvčí americké diplomacie Kirby.

Otázkou nadále zůstává, jak se bude chovat roztříštěná syrská opozice, jejíž umírněná část by se podle Kirbyho měla sjednotit. Je povinností mezinárodního společenství s takovou opozicí spolupracovat, dodal mluvčí.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám