Hlavní obsah

Ruské zbrojovky kvůli Sýrii nestačí chrlit rakety, přešly na třísměnný provoz

Aktualizováno

Ruské zbrojovky přešly na třísměnný provoz, aby stačily zásobovat raketami a bombami bojové letectvo útočící na cíle v Sýrii. S odvoláním na své zdroje v ruském zbrojním průmyslu to v pondělí napsal ruský týdeník Vlasť.

Foto: ČTK/AP

Útočící ruský letoun Su-34 nad Sýrií. Ilustrační foto

Článek

Ruská armáda v Sýrii údajně útočí proti teroristům z organizace Islámský stát (IS), podle západních i syrských zdrojů jsou ale terčem náletů i oddíly umírněné opozice bojující proti armádě prezidenta Bašára Asada. Ten je na Blízkém východě hlavním ruským spojencem.

Na plné obrátky podle ruského časopisu pracují dělníci v závodech firmy Taktičeskoje raketnoje vooruženije, která vyrábí letecké bomby a rakety s plochou dráhou letu. Produkce zbrojovky se dováží do syrského přístavu Tartús, kde má ruská armáda jedinou námořní základnu ve Středozemním moři.

Kapacita ruských lodí ale údajně k přepravě výzbroje nestačí, a Moskva si proto v Turecku pronajala dalších osm nákladních plavidel. Ruské letectvo začalo syrské cíle bombardovat koncem září a dosud tam provedlo přes 900 náletů.

Většina letounů je podle týdeníku Vlasť vyzbrojena vysoce přesnými raketami vzduch-země a leteckými pumami naváděnými na cíl. Z jihozápadního sektoru Kaspického moře kromě toho Rusko zaútočilo na syrské povstalce křídlatými raketami s plochou dráhou letu, které směřovaly do Sýrie přes Írán a Irák v nízkých letových hladinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám