Hlavní obsah

Írán odmítl nabídku EU na jednání s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Washington

Írán odmítl nabídku Evropské unie na přímé rozhovory se Spojenými státy o dohodě o svém jaderném programu. S odvoláním na dva diplomatické zdroje o tom v neděli informoval americký The Wall Street Journal (WSJ). Neochotu potvrdilo íránské ministerstvo zahraničí.

Foto: Official Presidential Website, Reuters

Iránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Íránští představitelé oznámili, že si prostudovali návrh šéfa diplomacie EU Josepha Borrella uspořádat neformální setkání s dalšími signatáři smlouvy a USA. „S ohledem na nedávné akce a prohlášení USA a tří evropských mocností Írán nyní nezvažuje účast na neformální schůzce s těmito státy, jak to navrhl šéf diplomacie EU,” sdělil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Saíd Chatíbzádeh. Podle něj musejí nejdříve Spojené státy zrušit sankce na Írán. Washington se ale odmítá k čemukoliv dopředu zavazovat.

Spojené státy daly najevo zklamání, nicméně mluvčí Bílého domu Jen Psakiová dodala, že jsou nadále připravené se „zase zapojit od smysluplné diplomacie“.

Podle WSJ může vést tento postoj k dalšímu napětí mezi Íránem a USA. To roste od roku 2018, kdy minulý americký prezident Donald Trump odstoupil od mezinárodní dohody z roku 2015, která zavazovala Írán k omezení jaderného programu výměnou za zrušení mezinárodních sankcí.

USA se za Bidena důrazně vracejí na Blízký východ

Blízký a Střední východ

Podle diplomatů, na něž se odvolává WSJ, nynější íránské odmítnutí ještě neznamená konec všem nadějím na přímé rozhovory. Domnívají se, že se Írán pouze snaží vytvořit si lepší pozici před budoucím jednáním. Stále není vyloučeno, že se začne jednat před začátkem perského Nového roku, tedy před 20. březnem.

WSJ napsal, že pokud se nepodaří zapojit Írán do rozhovorů, dostane se Teherán do ještě větší diplomatické izolace než nyní. Jeden z diplomatů upozornil, že Íránci se obávají případného odchodu z rozhovorů s prázdnýma rukama, což by v Íránu mělo zásadní vnitropolitický dopad.

USA jsou ochotny se vrátit k jaderné dohodě s Íránem

Blízký a Střední východ

Trump se rozhodl dohodu dojednanou za jeho předchůdce Baracka Obamy vypovědět, protože podle něj nebyla účinná. Minulý prezident obnovil americké sankce proti Íránu, který roku 2019 dohodu přestal dodržovat také. Přestal dodržovat limity na množství obohaceného uranu a začal ho obohacovat nad 4,5 procenta. Minulý týden začal omezovat i inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v íránských jaderných zařízeních.

Írán neumožní bleskové kontroly svých jaderných provozů

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám