Hlavní obsah

Výbuch v Bejrútu vyřadil z provozu čtyři nemocnice. Umírali pacienti i personál

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Vyšetřovatelé zatím netuší, co v bejrútskem přístavu způsobilo požár, na jehož základě vybouchlo 2750 tun dusičnanu amonného (ledek). Počet obětí už přesáhl stovku a pravděpodobně bude v následujících hodinách ještě stoupat. Celkové číslo bude veřejnost znát až za několik dnů, připustil libanonský ministr zdravotnictví Hamad Hasan.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Snímek z místa výbuchu v bejrútském přístavu

Článek

Mnoho těl zůstává pod sutinami. Exploze a následná tlaková vlna navíc vyřadily z provozu čtyři bejrútské nemocnice.

V nemocnici Sv. Jiří zemřely čtyři zdravotní sestry. „Ztratili jsme čtyři sestry i pacienty. Je tu mnoho mrtvých a asi 200 zraněných,” řekl mluvčí nemocnice. Ta byla vyřazena z provozu a nepřijímá zraněné.

Foto: Mapy.cz

Rozsah škod v Bejrútu

Další zařízení byla ještě před výbuchem přeplněna pacienty nakaženými koronavirem, k  nimž teď přibývají tisíce zraněných po výbuchu, ale také příbuzní pohřešovaných osob, kteří se ve zmatku snaží najít členy svých rodin.

Poslechněte si, jak se šířila ohlušující tlaková vlna Bejrútem

Blízký a Střední východ

Ve skladu v přístavu vybouchlo 2750 tun dusičnanu amonného. Síla výbuchu měla být tři kilotuny TNT, což je asi pětina síly atomové bomby svržené před 75 lety na Hirošimu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v Bejrútu zničil nemocnici, umřeli v ní pacienti i personálVideo: Reuters

Expert: Výbuch nezpůsobil jen ledek

Expert na výbušniny Anthony May, který pracoval pro americkou vládní agenturu, jež se zabývala alkoholem, tabákem, výbušninami a zbraněmi, však uvedl, že červený oblak, který se na místě výbuchu vyskytl, neodpovídá reakci při explozi dusičnanu amonného.

Foto: Karim Sokhn, Reuters

Sloup červeného dýmu nad bejrútským přístavem

„V případě výbuchu ledku by byl mrak žlutý, nikoli červený. Nevylučuji, že ledek nebyl součástí exploze, ale kromě něj muselo vybouchnout ještě něco jiného,“ uvedl pro CNN.

Dodal, že ačkoli by tlaková vlna poukazovala na výbuch menšího nukleárního zařízení, nezdá se, že by byl nějaký nukleární materiál použit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocnice v Bejrútu praskají ve švechVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám