Hlavní obsah

Bojujte jako guerilla, nabádá vůdce Al-Káidy džihádisty v Sýrii

Vůdce teroristické organizace Al-Káida Ajmán Zaváhrí zveřejnil v neděli novou zvukovou nahrávku. Apeluje jejím prostřednictvím na extremisty v Sýrii, aby se uchýlili ke guerillovému způsobu boje a aby v Sýrii i v Iráku počítali s dlouhodobým střetem se západními i místními silami. Upozornila na to v pondělí agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí

Článek

„Naši lidé v Sýrii se připravují na dlouhou bitvu s křižáky a jejich spojenci šíity a alávity,“ uvedl šéf sunnitských extremistů, kteří považují šíity a alávity, mezi něž patří i syrský prezident Bašár Asad, za kacíře. Zaváhrí rovněž bojovníky v Sýrii varoval, aby z války v Sýrii nedělali jen konflikt v hranicích Sýrie, ale šířili ho dál.

Vůdce Al-Káidy dodal, že džihádisté jsou nenáviděni, protože se snaží v Sýrii zavést islámskou vládu, a to se příčí Západu a jeho spojencům v regionu, kteří se snaží všemožně „islámskou vlnu“ zastavit.

Jak upozornil Reuters, není známo, kdy bylo Zaváhrího poselství natočeno.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

V Sýrii působí nejen extremistický Islámský stát, s nímž vede Zaváhrího organizace přes výzvy o přibližování dlouhodobě spory, ale také odnož Al-Káidy Džabhát Fatah aš-Šám (dříve Fronta an-Nusra). Ta se na syrském bojišti v poslední době spojila s organizací Tahrír aš-Šám a díky tomuto spojenectví ovládají především oblasti v provincii Idlib.

Reklama

Související články

Druhý muž Al-Káidy je po smrti

Organizace Al-Káida ve čtvrtek potvrdila, že byl v neděli v Sýrii zabit raketou vypálenou z bezpilotního letadla její vysoký představitel a zeť Usámy bin...

Američané útočí na Al-Káidu v Jemenu

Americké letectvo podniklo ve čtvrtek v Jemenu více než dvacet náletů na pozice radikálů z Al-Káidy na Arabském poloostrově. Podle stanice MSBNC to oznámil...

Výběr článků

Načítám