Hlavní obsah

Ať zjistí, jestli sám není ve stavu mozkové smrti, rýpl si Erdogan do Macrona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul/Paříž

Turecký prezident Recep Tayyip Edogan se před úterním summitem Severoatlantické aliance pustil do francouzského prezidenta Emmanuela Macrona kvůli jeho výroku, že NATO je ve stavu mozkové smrti. Podle něj se by se měl Macron nejprve přesvědčit, jestli sám není ve stavu mozkové smrti.

Foto: Pool New, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Prezidente Francie, pane Macrone, říkám vám to z Turecka a řeknu to i na summitu NATO. Nejdřív byste si měl zjistit, jestli nejste sám ve stavu mozkové smrti,“ řekl Erdogan podle listu Hürrieyt na slavnosti k otevření univerzitního komplexu v Istanbulu.

„Nový výstřelek tureckého prezidenta, to není prohlášení, ale urážky. Očekáváme od prezidenta Erdogana objasnění,” reagoval podle ČTK zástupce Macronova úřadu.

NATO je ve stavu mozkové smrti, varuje Macron

Evropa

Erdogan reagoval na starší kontroverzní charakteristiku stavu aliance ze strany Macrona, který před pár týdny v souvislosti s pasivitou Spojených států a vojenskou ofenzivou Turecka proti Kurdům na severovýchodě Sýrie prohlásil, že NATO je ve stavu klinické smrti.

Řada zemí včetně USA reagovala s nesouhlasem, některé státy jako třeba Německo ovšem připustily, že alianci je třeba reformovat.

Turci tlačí přes Pobaltí NATO ke zdi

Svět

Podle listu Hürriyet ovšem Erdoganovi nevadila ani tak charakteristika NATO, jako spíš Macronovy výhrady k turecké invazi do Sýrie. Francouzský prezident řekl, že by po jednostranné akci Turecka v Sýrii neměla Ankara očekávat podporu a solidaritu. Erdogan se domnívá, že tento názor je odrazem „povrchního a nedostatečného pochopení” problému.

„Vysvětlil jsem mu několikrát, jakým hrozbám jsme ze Sýrie vystaveni. Nikdy to nepochopil. Věřte mi, je velmi nezkušený. Neví, co to je bojovat proti terorismu,” vzkázal Erdogan Macronovi z Istanbulu.

Státy NATO výrazně zvýšily výdaje na obranu

Evropa

Turecko podle médií odmítá podpořit alianční plán posil pro Pobaltí a Polsko, dokud mu NATO neposkytne větší podporu v boji proti kurdským milicím YPG na severu Sýrie.

Tyto oddíly bojovaly spolu s mezinárodní koalicí vedenou USA proti Islámskému státu a zasloužily se o jeho porážku, pro Turecko jsou to ale teroristé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám