Hlavní obsah

Vůdce bývalé Fronty an-Nusra přišel při náletu v Sýrii o ruku, tvrdí Rusko

– Moskva • Aktualizováno

Při ruských náletech na syrskou provincii Idlib byl těžce zraněn Abú Muhammad Džúlání (vlastním jménem Ahmad Husajn Šar’a), vůdce skupiny Haját Tahrír aš-Šám, tedy bývalé Fronty an-Nusra, jež je napojena na teroristickou organizaci Al-Káida. Informovalo o tom ve středu ruské ministerstvo obrany. Abú Muhammad Džúlání stál u zrodu an-Nusry a předtím bojoval v řadách Islámského státu v Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Ruský Suchoj Su-35 vzlétá v Sýrii (ilustrační foto).

Článek

Nálet se uskutečnil v úterý poté, co Rusko zjistilo, kde se koná schůzka radikálů.

„Ruská zpravodajská služba zjistila čas a místo schůzky vůdců Fronty an-Nusra vedené jejím vůdcem abú Muhammadem Džúláním. Suchoje Su-34 a Su-35 z ruských sil v Sýrii dostaly za úkol zasáhnout cíl,“ oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Zásah se podle něj povedl. „Následkem náletu utrpěl vůdce Fronty an-Nusra abú Muhammad Džúlání řadu zranění od střepin, přišel o ruku a je v kritickém stavu,“ dodal Konašenkov s odvoláním na nezávislé zdroje.

Doplnil, že při akci bylo také zabito 12 polních velitelů a 50 povstalců. Bližší podrobnosti o tom, kde se nálet uskutečnil, Moskva neposkytla. Informaci nebylo možné ověřit z dalších zdrojů.

Odměna přes 200 miliónů

Pokud je pravdivá, jde o velký úspěch ruských sil. Spojené státy mají Džúláního na seznamu nejhledanějších teroristů a na jeho hlavu vypsaly odměnu 10 miliónů dolarů (220 miliónů korun).

Džúlání se po americké invazi do Iráku připojil k Al-Káidě v Iráku. Po čase ho Američané dopadli a stejně jako dnešní chalífa Islámského státu abú Bakr Bagdádí byl vězněn v táboře Bucca. Když byl v roce 2008 propuštěn, vrátil se do řad Islámského státu v Iráku (což byla přejmenovaná irácká odnož al-Káidy). Po propuknutí arabského jara byl vyslán do Sýrie, kde založil Frontu an-Nusra a stal se jejím emírem.

Konašenkov také oznámil, že se při náletech za posledních 48 hodin podařilo zabít kazašského radikála, který byl jedním z velitelů Islámského státu. Mělo jít o abú Isláma Kazakího, jeho pravé jméno ale nezveřejnil. Jen dodal, že se při těchto úderech na východní břeh Eufratu podařilo zabít 300 radikálů, mezi nimiž bylo 40 ze severního Kavkazu.  Čísla se opět nemohla ověřit, uvedla Svobodná Evropa.

Reklama

Výběr článků

Načítám