Hlavní obsah

Turecká letadla ostřelovala Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Letouny tureckého letectva v pátek zaútočily na pozice Islámského státu v Sýrii. Podle prohlášení turecké vlády bojové stroje F-16 útočily odvetou za čtvrteční útok na turecké vojáky. Rakety odpálily z tureckého vzdušného prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Bojový letoun tureckého letectva F-16D

Článek

Střely podle prohlášení tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua zasáhly tři cíle, mezi nimi dvě velicí stanoviště. Podle turecké televize nenarušily turecké F-16 syrský vzdušný prostor a útočily proti příhraničnímu městu Havar. Startovaly z turecké základny Diyarbakir.

Turecké úřady současně v pátek ráno podnikly po celé zemi zátahy proti lidem podezřelým z napojení na Islámský stát. Razie také proběhla na více než sto místech v Istanbulu a zapojeno do ní bylo 5000 policistů. Mezi zadrženými jsou i příslušníci zakázané Kurdské strany pracujících (PKK).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na turecko-syrské hranici, která je dlouhá 900 kilometrů, v posledních dnech přibylo násilností. Ve čtvrtek se tam strhla první známá přestřelka, při níž zemřel jeden voják. [celá zpráva]

Poskytnou Američanům základnu

Spojenec NATO Turecko se dosud zapojení do akcí bránil a čelil obvinění, že přes své území nechává proudit džihádisty zapojující se do řad IS.

Teď současně vyšlo najevo, že Ankara povolí Spojeným státům používat svou leteckou základnu Incirlik k bojovým letům proti IS v Sýrii. Uvedl to deník The New York Times s odkazem na americké představitele. List napsal, že taková dohoda je zlomem v boji proti Islámskému státu.

Dohodu vyjednávanou několik měsíců ještě musí Ankara oficiálně posvětit. Prezidenti Barack Obama a Recep Tayyip Erdogan už ji však zpečetili během svého středečního telefonického rozhovoru.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Turecká média také uvedla, že se Ankara s Washingtonem dohodla na dodržování bezletové zóny nad částí hranice se Sýrií, konkrétně mezi městy Džarábulus a Máraa.

Reklama

Výběr článků

Načítám