Hlavní obsah

Lockheed Martin F-16

Foto: Profimedia.cz
Článek

Stíhací letoun F-16 se díky své výkonnosti a dobrým manévrovacím vlastnostem stal jedním z nejužívanějších bojových strojů poslední čtvrtiny 20. století. Zasáhl do všech větších novodobých konfliktů. Ačkoli vznikl v sedmdesátých letech, prodělal další vývoj, takže je stále účinnou zbraní. Využívají jej mnohé země světa včetně značného počtu členů NATO. Dosud bylo vyrobeno asi 4500 letounů F-16.

Čím stíhačka vyniká

Jednomotorový stíhací letoun, který se stal jedním z nejdůležitějších bojových letounů posledních 30 let, byl původně vyvíjen jako odpověď na nasazení lehkých a obratných MiGů ve Vietnamu.

Program LWT (light weight fighter - lehký bojový letoun) měl ukázat, že lze sestrojit lehký bojový letoun, jenž by přitom dosahoval stejných kvalit jako těžší stroje, přitom by ale byl levnější a měl nižší náklady na provoz. Nižší váha by mu navíc dodávala na obratnosti, takže by se dobře uplatnil jako soubojová stíhačka.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelský stroj F-16I startuje.

Idea, která se původně rozvíjela jen jako koncept, se ukázala jako životaschopná. Nakonec se rozhodlo, že se takový stroj bude vyrábět - jak pro americké letectvo USAF, tak pro partnery Spojených států v NATO, jejichž F-104 Starfightery zastarávaly. V boji o zakázku uspěl stroj F-16, jehož prototyp vzlétl v roce 1973. Porazil konkurenční F-17 Northropu.

Pro stíhačku jsou typické ladné tvary s křídlem přecházející v trup a nasávacím otvorem pod ním. Vysokou obratnost zaručovala spolu s dobrou aerodynamikou i nízká hmotnost a výkonným motor. Všechny tyto vlastnosti jdou ruku v ruce s výkonným turbodmychadlovým motorem Pratt & Whitney F-100, který pohání i letoun F-15. Lehký stroj přitom dokáže krátkodobě vyvinout rychlost až 2 400 kilometrů v hodině.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Dánský F-16 na startu

Nadčasové vybavení

Stroj navíc nabízí mnoho moderních prvků. Pilot má v kabině jak průhledový displej HUD, tak dva barevné multifunkční displeje. Ovládání je založeno na koncepci HOTAS, kdy jsou všechny důležité ovládací prvky umístěné na řadicí a plynové páce. Pro lepší ovládání slouží systém fly-by-wire. Velice přesný inerciální navigační systém, využívající soustavu gyroskopů, byl u novějších modelů nahrazen GPS navigací.

Sériové stroje byly dodávány od roku 1976. Kromě amerického letectva si je hned objednaly Nizozemsko, Belgie, Dánsko a Norsko. Pro ně se kompletovaly v Evropě. Mezi dalšími zájemci z prvních řad se objevil Izrael.

Foto: Profimedia.cz

Řecké dvoumísté F-16 s konformními nádržemi nad mořem

Verzi F-16A a její dvojmístnou cvičnou variantu F-16B od roku 1984 nahradila na výrobních linkách vylepšená verze F-16 C/D. Zatím poslední verzí je F-16E/F, vyvíjená speciálně pro Spojené arabské emiráty. Přestože pro americká letadla je typické označování verzí písmeny, u F-16 je snažší používat firemního označení, neboli o který produkční blok jde. Posledním číslem je 60.

Kolik unese munice

Modernější varianty jsou určeny i k útokům na pozemní cíle. Stroj může nosit rozličnou výzbroj včetně raket a přesné munice.

Pro boj ve vzduchu jsou určené rakety Sidewinder a šestihlavňový kanón M61A1 se zásobou 510 nábojů.  Na celkem devět závěsníků lze ale také podvěsit pumy, řízené střely nebo přídavné nádrže až do celkové hmotnosti pěti a půl tuny. Stíhačka je schopna zaútočit za každého počasí a bez ohledu na denní dobu.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu Diyarbakir z náletu na Kurdistán.

Lockheed Martin F-16 napříč historií

  • 80. léta

Prvních vzdušných vítězství  dosáhl v izraelských službách při soubojích nad libanonským údolím Biká v letech 1981 a 1982. 

Izrael stíhačku poprvé použila i při útocích na pozemní cíle - zničila irácký jaderný reaktor Osirak. Poslední verze letounu byly použity i při útocích na budovaný syrský reaktor a na konvoje dopravující zbraně pro palestinské radikály. Účastnily se i války s libanonským Hizballáhem a války v Gaze.

Když Sovětský svaz vedl válku v Afghánistánu, použil Pákistán stroje F-16 proti letadlům, které z Afghánistánu pronikly do jeho vzdušného prostoru. Několik jich prý i sestřelil.

  • 90. léta

V konfliktech stroje F-16 nasadily i Spojené státy, ačkoli hlavním bojovým letounem USAF byl F-15. Uplatnily se hned v první válce v Perském zálivu v roce 1991 či v bitvě o Jugoslávii, kde byl jeden nad Bosnou sestřelen.

V devadesátých letech také dohlížely na bezletové zóny nad Irákem. Účastnily se druhé války v Iráku a války v Afghánistánu, kde sloužily především pro útoky proti pozemním cílům, neboť na nebi žádné soupeře nemají.

Bojů v některých výše zmíněných oblastech se účastnily v rámci koaličních sil i stroje F-16 nizozemského, dánského, belgického a norského letectva. Při náletech na Jugoslávii v roce 1999 nizozemský pilot sestřelil srbský Mig-29.

Turecko používalo stroje k náletům na Kurdistán.

Stroj se účastnil většiny válečných konfliktů v rámci moderní historie. O bojový víceúčelový letoun F-16 byl v průběhu let velký zájem – bylo jich dodáno 4500 celkem 26 zemím. Našel své uplatnění v armádách po celém světě od Venezuely po Thajsko. Dnes létá v Bahrajnu, v Chile, v Řecku, v Jordánsku, v Polsku, na Tchajwanu, v Itálii, v Jižní Koreji, v Singapuru nebo v Indonésii. Aktivně jej využívá 25 zemí.

Lockheed Martin F-16 měl šanci být zařazen i do výzbroje českého letectva, nakonec ho ale předehnal JAS-39 Gripen.

Články k tématu

Kyjev stíhačky F-16 letos nedostane

Je zřejmé, že Ukrajina do konce tohoto roku americké stíhací letouny F-16 nezíská a nebude se jimi moci bránit proti ruské agresi. Uvedl to mluvčí ukrajinského...

Biden podpořil dodávky stíhaček Ukrajině

Americký prezident Joe Biden na summitu šéfů států a vlád zemí skupiny G7 v japonské Hirošimě oznámí další pomoc Ukrajině ve výši 375 milionů dolarů...

USA Kyjevu letouny F-16 nedodají, řekl Biden

Spojené státy nedodají Ukrajině bojové letouny F-16, o které Kyjev žádá. V pondělí to uvedl americký prezident Joe Biden. Podle francouzského prezidenta...

Česko sonduje nákup amerických F-35

Česká republika má zájem o nákup až 40 amerických bojových letadel páté generace F-35 Lightning od USA, řekl zdroj serveru Jane´s. Ministerstvo obrany uvedlo,...

Turecko sestřelilo syrský L-39 Albatros

Turecké ministerstvo obrany oznámilo v úterý večer, že sestřelilo už třetí syrský letoun. Tentokrát mělo jít o cvičný stroj Aero L-39 Albatros vyrobený...

Stíhačka se zřítila na budovu v Kalifornii

Americký bojový letoun F-16 narazil při cvičném letu v Kalifornii do skladiště a způsobil požár. Pilot se při nehodě u letecké základny March Air Reserve Base...

Irácké F-16 útočily na pozice IS v Sýrii

Irácké letectvo zaútočilo ve čtvrtek na dvě pozice Islámského státu (IS) ve východní Sýrii. Oznámila to v prohlášení irácká armáda s tím, že byl zasažen sklad...

V Arizoně havarovala stíhačka F-16

Při pokusu nouzově přistát na malém letišti v úterý u Lake Havasu v Arizoně havaroval stíhací letoun F-16 ze základny Luka, uvedl web The Drive. Pilot se včas...