Hlavní obsah

Hamás tajně jednal se státy Evropské unie

Novinky, rei
Bejrút

Palestinské radikální hnutí Hamás v uplynulých měsících tajně jednalo se zástupci pěti vlád zemí Evropské unie a komunikační cesty jsou stále otevřené. Agentuře AP to ve středu řekl přední představitel Hamásu.

Foto: Profimedia.cz

Vysoce postavený představitel Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán

Článek

„Mohu říct, že to jsou představitelé na důležitých pozicích, aniž bych definoval, jak vysoké pozice to jsou. Ty komunikační kanály fungují, nejsou to jen kontakty,“ řekl Usáma Hamdán v kanceláři zastoupení Hamásu v libanonském hlavním městě Bejrútu.

Hamdán odmítl říct, o jaké evropské země se jedná. Tři nejmenovaní zástupci v Gaze ale pro AP jmenovali Británii, Francii a Nizozemsko. Dva zmínili také Rakousko a jeden Švédsko. Jmenované státy dialog popírají, Švédsko se k záležitosti nevyjádřilo. Rozhovory byly podle zdrojů z Hamásu vedeny v Gaze, Libanonu, Egyptě a Turecku.

Hamás se snaží zajistit, že evropské země uznají výsledky palestinských voleb, o nichž ale vzhledem ke sporům mezi Hamásem a hnutím Fatah není jasné, kdy budou. Hamdán se domnívá, že politické turbulence v arabském světě v posledním roce a půl přinutily Evropany přehodnotit jejich politiku v rámci izraelsko-palestinského konfliktu. Zároveň ale přiznává, že evropští zástupci stále žádají uznání Státu Izrael, k němuž Hamás přistoupit nehodlá.

Evropská unie i Spojené státy považují Hamás za teroristickou organizaci a oficiálně s ním odmítají jednat, dokud se nezřekne násilí a neuzná Izrael. Hamás vládne v pásmu Gazy, v roce 2006 zde vyhrál volby a pak se silou chopil moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám