Hlavní obsah

Zelenského pozvání Biden nepřijme

Americký prezident Joe Biden nevyslyší pozvání svého ukrajinského protějšku Volodymyra Zelenského na návštěvu Kyjeva. Přijet se zatím nechystá ani francouzský prezident Emmanuel Macron, kterého Zelenskyj rovněž zval.

Foto: Foto AP/Ukrajinská prezidentská kancelář

Volodymyr Zelenskyj v pondělí předal vyplněný dotazník k statusu kandidátské země EU šéfovi unijní delegace Mattimu Maasikasovi.

Článek

„Neexistují žádné plány, že by prezident měl jet. Dovolte mi to zopakovat,“ ujistila v pondělí Bidenova mluvčí Jen Psakiová.

Bílý dům zvažuje vyslání ministra zahraničí Blinkena nebo ministra obrany Austina

Bílý dům nicméně zvažuje vyslání jiného vysoce postaveného člena administrativy, jímž by mohl být ministr zahraničí Antony Blinken nebo ministr obrany Lloyd Austin. Psakiová též bez časových podrobností řekla, že cílem USA je znovuotevřít ambasádu v Kyjevě.

V rozhovoru se stanicí CNN odvysílaném v neděli Zelenskyj řekl, že si myslí, že Biden do Kyjeva přijede.

Zelenskyj Rusku: Pokud zemřou mariupolští obránci, končíme všechna jednání

Evropa

„Je to samozřejmě jeho rozhodnutí a záleží na bezpečnostní situaci. Ale myslím, že je vůdcem Spojených států, a proto by se sem měl přijít podívat,“ dodal.

Macron si teď s Putinem nevolá

Zelenskyj též v rozhovoru řekl, že pozval i Macrona, aby pochopil, že to, co se v zemi děje, není válka, ale genocida. „Až přijede a uvidí, tak jsem si jistý, že to pochopí,“ řekl ukrajinský prezident.

Macron už v pondělí řekl, že se do Kyjeva vydá, až tato cesta přinese něco užitečného. Ne však jen proto, aby Ukrajině symbolicky vyjádřil podporu.

Macron nechce počínání Rusů označit za genocidu

Válka na Ukrajině

Macron, kterého nadcházející neděli čeká druhé kolo prezidentských voleb, též připustil, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem už nějaký čas nemluvil. „Od masakrů, které jsme objevili v Buči a dalších městech, nabrala válka jiný směr, takže jsem s ním od té doby přímo nemluvil, ale nevylučuji, že tak učiním v budoucnu,“ řekl Macron stanici France 5.

Reklama

Výběr článků

Načítám