Hlavní obsah

Macron nechce počínání Rusů označit za genocidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Kyjev

Ukrajinské ministerstvo zahraničí je zklamáno neochotou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona uznat, že se ruští vojáci dopouští genocidy ukrajinského národa. Macron v rozhovoru pro stanici France 2 uvedl, že by se takového termínu zatím vyvaroval, jelikož Rusové a Ukrajinci jsou bratři.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Francouzského prezidenta se novináři na jeho názor zeptali den poté, co jeho americký protějšek Joe Biden poprvé veřejně obvinil ruské jednotky, že na Ukrajině páchají genocidu. Dosud se držel rétoriky o válečných zločinech, včetně konstatování, že i Vladimir Putin je „válečný zločinec“.

Macron odmítl pojem „genocida“ použít a varoval před další eskalací rétoriky.

Biden: Rusko páchá na Ukrajině genocidu

Amerika

V rozhovoru pro veřejnoprávní televizní stanici France 2 řekl, že „s takovými výrazy bude dnes opatrný, protože Ukrajinci a Rusové jsou bratrské národy“.

„Chci se i nadále snažit, jak jen to půjde, zastavit tuto válku a obnovit mír. Nejsem si jistý, že eskalace rétoriky tomuto cíli pomůže,“ dodal s tím, že nepochybuje, že se Rusové dopouštějí válečných zločinů.

Ukrajina: Bratři nezabíjejí děti a neznásilňují ženy

Ukrajince jeho vyjádření evidentně nepříjemně překvapilo.

„Neochota prezidenta Francie Emmanuela Macrona uznat genocidu Ukrajinců po všech veřejných prohlášeních ruského vedení a zločinných akcích ruských vojsk je zklamáním,“ uvedl v komentáři pro Ukrinform mluvčí ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Francii čeká za dva týdny těsný souboj

Evropa

Podle něj byl mýtus o blízkosti Ukrajiny a Ruska definitivně zbořen v únoru letošního roku.

„Bratrští lidé nezabíjejí děti, nestřílejí do civilistů, neznásilňují ženy, nemrzačí staré lidi a neničí domy jiných ‚bratrských‘ lidí. Ani ti nejzuřivější nepřátelé nepáchají zvěrstva na bezbranných lidech. V současné době není žádný morální ani reálný důvod hovořit o ‚bratrských svazcích‘ mezi ruským a ukrajinským národem,“ neskrýval své rozhořčení Nikolenko.

Genocidu právně definuje úmluva OSN o zabránění a trestání činu genocidia:
„V této Úmluvě se genocidiem rozumí kterýkoli z níže uvedených činů, spáchaných v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou:
a) usmrcení příslušníků takové skupiny;
b) způsobení těžkých tělesných ublížení nebo duševních poruch členům takové skupiny;
c) úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fyzické zničení;
d) opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí;
e) násilné převádění dětí z jedné skupiny do jiné.“

Reklama

Výběr článků

Načítám