Hlavní obsah

Washington Post opravil zprávu, že měl Trump naléhat na volební komisařku, aby našla podvody

– Washington

Americký list The Washington Post přiznal pochybení a opravil zprávu, podle níž měl bývalý prezident USA Donald Trump naléhat na volební komisařku ve státě Georgia, aby ve výsledcích „našla” podvody, což z ní učiní národní hrdinku. Georgia byla jedním z amerických států, které rozhodly o Trumpově porážce.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Donald Trump

Článek

List původně napsal, že Trump v prosincovém telefonátu požadoval, aby komisařka Frances Watsonová našla chyby, že za to bude oceněna. Ve skutečnosti naléhal pouze na přepočítání hlasů v okrese Fulton. Řekl jí, že právě teď je to ta „nejdůležitější práce v zemi“, a naznačil, že pokud to neudělá, ukáže se jako nečestná.

List přiznal, že odlišnou podobu vyjádření mu poskytl jeho zdroj, jímž byl tajemník státu Georgia Brad Raffensberger. Redaktoři samotní detaily Trumpova rozhovoru s komisařkou z 23. prosince neznali. List nicméně označil Trumpův telefonát za nevhodný pokus vměšovat se do voleb.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Představitelé Georgie listu nejprve řekli, že si nemyslí, že by existovala nahrávka Trumpova rozhovoru s Watsonovou. Pak ale našli nahrávku rozhovoru na počítači v koši. Zveřejnili ji v reakci na veřejný požadavek případ vyšetřit, uvedl list The Wall Street Journal.

„Najděte mi hlasy”

Ačkoli v případě rozhovoru s Watsonovou se Trump zřejmě nedopustil nepřípustného vměšování do procesu sčítání volebních hlasů, jinak tomu bylo u telefonátů vládním představitelům Georgie. Od voleb jim Trump volal nejméně třikrát. Nejdříve volal na začátku prosince republikánskému guvernérovi Brianu Kempovi, po němž chtěl, aby přesvědčil místní zákonodárce, aby zvrátili výsledky voleb a provedl se audit odevzdaných hlasů.

V Georgii zahájili vyšetřování Trumpova telefonátu, v němž požadoval zvrácení výsledku voleb

Amerika

Nejznámější je případ, kdy mu prezident v hodinovém telefonátu řekl: „Prostě chci abyste našel 11 780 hlasů.“

List má nahrávku s tímto telefonátem, kde šokující věta zazněla. Trump prohrál v Georgii o 11 779 hlasů.

Najděte mi 11 780 hlasů. Trump v telefonátu nepokrytě tlačil na představitele Georgie

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám