Hlavní obsah

Vlivní republikáni podpořili Trumpa proti Cruzovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Donald Trump získal v boji o nominaci do prezidentských voleb podporu některých vlivných republikánů, kteří se bojí vzestupu příliš radikálně konzervativního Teda Cruze. Podle amerických médií jej podpořilo několik osobností včetně někdejšího uchazeče o Bílý dům Boba Dolea.

Foto: Willis Glassgow, ČTK/AP

Donald Trump promlouvá ke konzervativcům z Tea Party v Jižní Karolíně

Článek

Před primárkami v Iowě, kde jsou šance Cruze i Trumpa vyrovnané, doporučili volit realitního magnáta dva vlivní republikáni: bývalý vůdce senátní většiny Trent Lott a stranický veterán Dole.

”Nevím, jak často jste ho slyšeli říci slovo republikán, ne moc často. Místo toho používá slovo konzervativec,” řekl na adresu Cruze Dole, který vzápětí radikálního politika označil za ”extremistu”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud by byl Cruz nominován, strana podle Dolea ztratí sympatie části voličů, kteří nesdílejí jeho radikální názory vůči přistěhovalcům. Navíc je podle médií znám jako senátor, který nemá v zákonodárném sboru mnoho přátel a neovládá politiku kompromisů.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Sarah Palinová a Donald Trump v Iowě

Trumpa dokonce podpořila bývalá aljašská guvernérka Sarah Palinová, která má blízko ke konzervativním kruhům, odkud se rekrutuje většina Cruzových příznivců. [celá zpráva]

Trend příklonu straníků k Trumpovi okomentoval ve středu i sám Cruz: ”V tomto souboji dochází k úžasné věci. Děje se to, že washingtonské vedení hází přes palubu Marka Rubia, protože zjistili, že nemůže vyhrát, a hbitě nabízí svou náruč Donaldu Trumpovi.”

Cruz proti Trumpovi

Cruz realitního magnáta, který má zatím největší podporu republikánských voličů, tvrdě kritizoval jako člověka, který dlouhodobě zastával liberální pozice a podporoval demokratické politiky od Clintonových po chicagského starostu Rahma Emanulea.

Podle Cruze je Trump „někdo, kdo dělá dohody a bude kapitulovat“ před washingtonským establishmentem.

Cruz zatím dokázal udržovat chladný postoj, neznepokojil ho ani náhlý vzestup Bena Carsona, který chvíli vystřelil do čela průzkumu v Iowě.

Trump, který hlásá protimuslimská hesla a v němž mnozí umírnění republikáni vidí člověka vzdáleného tradičním hodnotám, ale v celostátních průzkumech vede a Cruz ho nemůže ignorovat a spoléhat na svou agendu, i když mu to dosud vycházelo, uvádí list The New York Times.

Přešlapování okolo Trumpa

Obavy, že by ale Cruz mohl postupovat ve vzestupu, ale vlivné republikány znepokojila. Trump sice rovněž působí vedle umírněného třetího kandidáta v pořadí průzkumů Marca Rubia rovněž velmi radikálně, podle listu Huffington Post však část straníků věří, že jeho xenofobní výroky jsou jen mediálním divadlem určeným pro publikum před primárkami. To přimělo některé výrazné hlasy ve straně podpořit miliardáře, kterému až dosud vyčítali, že působí v kampani jako neřízená střela.

Část strany však stále označuje Trumpův případný triumf v primárkách za pohromu a věří ve vzestup Rubia či floridského exguvernéra Jeba Bushe, který je však podle komentátorů nepravděpodobný.  Ze současných zákonodárců dosud newyorského miliardáře nikdo přímo nepodpořil.

Reklama

Výběr článků

Načítám