Hlavní obsah

Rafael Edward „Ted“ Cruz

Foto: Chris Keane, Reuters
Článek

Rafael Edward „Ted“ Cruz je americký republikánský politik, svého času jeden z kandidátů na post prezidenta. Syn kubánského otce a americké matky se zapsal do povědomí veřejnosti svými sáhodlouhými projevy v Senátu. Jeho řeč k Obamově zdravotnické reformě trvala déle než 21 hodin. Cruze charakterizují silně konzervativní názory a extrémně liberální postoj k držení zbraní, stejně jako prosazování ostré politiky vůči přistěhovalcům.

Ted Cruz se narodil v kanadském Calgary, což využili někteří jeho političtí oponenti (především Donald Trump) ke zpochybnění jeho způsobilosti kandidovat do úřadu amerického prezidenta. Podle nejpřísnějšího výkladu ústavy se totiž o Bílý dům může ucházet jen rodilý Američan.

Když byli Cruzovi čtyři roky, jeho rodina se přestěhovala do Texasu, kde se usadila. Po absolvování prestižních středních škol se Rafael Edward „Ted“ Cruz zapsal na Princetonskou univerzitu, kde získal bakalářský titul, na Harvardské univerzitě následně vystudoval práva.

K postupu do vysoké politiky Cruzovi pomohly vazby na Tea Party, což je silně konzervativní politický spolek napojený na republikány. Tato přednost je ale zároveň Cruzovou slabinou.

Pro mnoho voličů jsou totiž jeho ostře vyhraněné názory příliš extrémní. Někteří republikáni navíc v jeho plamenných projevech spatřovali jen prázdné řeči; nevěřili, že dokáže být skutečným lídrem.

Cruz je ovšem ve vysoké politice úspěšný. Po kariéře v soukromém sektoru se v roce 1999 angažoval ve volebním týmu George Bushe a následně se stal jeho právním poradcem. Než byl zvolen senátorem za Texas, stihl ještě působit pro zástupce generálního prokurátora.

Po sexuálním skandálu demokratického exprezidenta Billa Clintona se stážistkou Monikou Lewinskou se Ted Cruz podílel na přípravě podkladů pro impeachment, což je obdoba obžaloby prezidentů a dalších vrcholných amerických politických představitelů, jež může vést až k odvolání z úřadu.

Před zahájením prezidentské kampaně v roce 2016 se dlouho zdál být hlavním kandidátem republikánů, v primárkách jej však porazil podnikatel Donald Trump, který se nakonec stal i prezidentem USA.

O dva roky později se Cruzovi povedlo obhájit post senátora za Texas, nicméně zvítězil jen těsnou většinou 50,9 procenta, zatímco jeho protikandidát, demokrat Beto O’Rourke, získal ve státě, který je už po desetiletí považován za baštu republikánů, přes 48 procent hlasů.

Články k tématu