Hlavní obsah

USA poskytnou AstraZeneku jen sousedům, EU má smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy zapůjčí čtyři miliony dávek vakcíny AstraZeneca Mexiku a Kanadě, o jiných zemích ale zatím neuvažují. S odvoláním na vládní zdroj o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V amerických skladech přitom leží desítky milionů nevyužitých dávek tohoto preparátu, jelikož jeho použití v USA úřady dosud neschválily, upozornil minulý týden list New York Times.

O jejich získání se marně snažila i Evropská unie, která se potýká s výpadky dodávek od tohoto výrobce.

Kanada a Mexiko nešetří vděkem

„Virus nezná hranic,“ citovala agentura Reuters amerického vládního činitele. „Zbavíme se jej, jenom když pomůžeme našim partnerům ve světě,“ dodal. Spojené státy podle něj poskytnou Mexiku 2,5 milionu dávek AstraZeneky a dalších 1,5 milionu dávek poputuje do Kanady. Podle něj úmluva počítá s tím, že obě země Washingtonu vrátí stejné množství dávek téže nebo jiné vakcíny, až to bude možné. Je to vůbec poprvé, co Spojené státy poskytnou vakcínu proti koronaviru dalším státům.

Očkování AstraZenekou může pokračovat. Sraženiny s ní nesouvisí, uvedla EMA

Koronavirus

„Bůh žehnej Americe – přichází nám na pomoc,“ velebil dohodu Doug Ford, premiér kanadské provincie Ontario. Dohodu potvrdil i mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard. Jeho země ve stejný čas přitvrdila postup proti migrantům ze středoamerických států mířících přes Mexiko do USA, což vyvolalo spekulace o možné souvislosti.

 Evropa zatím čeká marně

Naopak ve vztazích mezi Bruselem a Washingtonem neposkytnutí AstraZeneky vyvolává značné napětí. A to i přesto, že řada evropských zemí očkování touto vakcínou pozastavila, když se objevily pochybnosti o její bezpečnosti. Evropské země se nicméně k jejímu využívání začaly vracet krátce poté, co ji Evropská léková agentura (EMA) po prověrce ve čtvrtek označila za bezpečnou.

Schválení AstraZeneky pro použití ve Spojených státech se očekává příští měsíc. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nicméně už dříve oznámila, že už nyní má objednáno dostatek vakcín k tomu, aby do konce května naočkovala veškerou dospělou populaci země přípravky výrobců Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson. O možné zápůjčce dávek AstraZeneky do Evropy zatím Washington nechce spekulovat.

Vakcína od AstraZeneky není v USA registrovaná. Firma o to ještě nepožádala

Amerika

„Je tu množství požadavků z řady zemí z celého světa, v těchto rozhovorech budeme pokračovat. Jsme otevřeni návrhům a pochopitelně to budeme zvažovat,“ citoval list Financial Times čtvrteční vyhýbavé vyjádření Jen Psakiové, mluvčí Bílého domu.

Sto milionů mnohem rychleji

USA v pátek měly překonat hranici 100 milionů podaných dávek vakcín proti covidu-19 od nástupu nové administrativy.  Na tiskovém brífinku to řekl americký prezident Joe Biden.

Pětašedesát procent Američanů ve věku 65 let a více už obdrželo nejméně jednu dávku. Naplnit cíl sto milionů podaných dávek chtěl Biden během prvních sto dní ve funkci. V pátek od jeho inaugurace uplyne 58 dní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám