Hlavní obsah

Některé země obnoví očkování AstraZenekou. Švédsko zůstává zdrženlivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Vakcína od AstraZeneky je bezpečná a její výhody převažují nad možnými riziky, uvedla ve čtvrtek Evropská léková agentura (EMA). Některé státy Evropské unie tak obratem uvedly, že látkou znovu začnou očkovat. Švédsko a Norsko ale zůstávají zdrženlivé.

Článek

„Potřebujeme několik dnů, abychom situaci zanalyzovali a rozhodli o tom, jak vakcínu AstraZeneky využít ve Švédsku,“ uvedl Johan Larson ze švédské agentury pro veřejné zdraví. „Do příštího týdne budeme mít jasno o jejím využití,“ dodal.

Očkování AstraZenekou může pokračovat. Sraženiny s ní nesouvisí, uvedla EMA

Koronavirus

Švédové přestali AstraZenekou z preventivních důvodů očkovat v úterý poté, co se v zemi zemřel jeden člověk po podání vakcíny. Objevily se u něj krevní sraženiny a nízká hladina krevních destiček.

Mikrobioložka Karin Tegmarková Wisellová ještě před čtvrtečními závěry EMA uvedla, že švédský přístup bude zdrženlivější. „Vezmeme si tolik času, kolik bude třeba, abychom s klidným svědomím mohli učinit správné rozhodnutí,“ prozradila serveru The Local.

Dodala, že Švédsko zřejmě očkování AstraZenekou znovu povolí, ale nebude to dříve než za týden.

Podobný přístup zvolí také Norsko. Institut pro veřejné zdraví oznámil, že je předčasné dělat závěry a že vydá stanovisko koncem příštího týdne. „Očkování AstraZenekou zůstane pozastaveno, dokud nebudeme mít úplný obraz o situaci,” řekla šéfka institutu Camilla Stoltenbergová.

Otloukánek AstraZeneca má v Británii méně případů trombózy než Pfizer

Koronavirus

Další země očkování znovu rozjedou

Odlišný přístup naopak zvolí Itálie, Kypr, Litva a Lotyšsko. Hned od pátku bude v těchto zemích očkování AstraZenekou obnoveno. Stejný krok plánuje i německá spolková země Porýní-Falc a město Düsseldorf. Španělsko začne znovu očkovat ve středu.

V pátek se vakcínou AstraZeneky nechají očkovat Jean Castex a Boris Johnson, tedy premiéři Francie a Británie.

Očkování vakcínou od AstraZeneky v minulých dnech pozastavila zhruba polovina zemí Evropské unie. Čekaly na stanoviska EMA. Česko patří k zemím, které vakcínu používat nepřestaly. EMA ve čtvrtek odpoledne uvedla, že vakcína AstraZeneky je bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin.

Reklama

Výběr článků

Načítám